Världen väntar på Vandetta

Konstnären Simon Vandetta ska ge sig ut på en rockturné i USA.
Konstnären Simon Vandetta ska ge sig ut på en rockturné i USA.
Konstnären Simon Vandetta ska ge sig ut på en rockturné i USA.
Konstnären Simon Vandetta ska ge sig ut på en rockturné i USA.

Han har aldrig tidigare rest utomlands själv. Nu ska han ut på sitt livs rockturné, som publik.

Simon Vandetta. Jodå, namnet är taget. Efternamnet.
– Under gymnasiet hade jag siktet inställt på journalistik och praktiserade då på HD. Många hette Möller där. Det var som om namnet redan var varumärkesskyddat. Samtidigt sysslade jag då som nu med teckning och måleri och det gäller att skapa sig ett namn, ett eget varumärke, säger 28-åringen.

Som Simon Möller hann han emellertid få in ett mittuppslag om Arne Weise som efter 30 år slutade som julvärd på SVT.

Journalistiken gav han upp strax efter studenten. Blev brevbärare. Byte efternamn. Målade allt mer. Samtidigt växte musikintresset.
– Jag inte bara gillar musik. Jag älskar musik. På Facebook är jag med i en otrolig musiknördgrupp där vi tipsar varandra om band. Upptäcker man sedan ett nytt band så får man tips på 27 nya att lyssna på inom samma genre. Varje dag försöker jag lyssna på runt tio nya låtar av olika artister.

Simon Vandetta står nu i ett vägskäl. Om ett par veckor bär det av till USA.
Jobbet har han lämnat. Han vill stå fri för nya möjligheter.
– Att jobba med samma sak, fem dagar i veckan med fem veckors semester, år ut och år in  gör att man blir låst. Min dröm är att få arbeta med något inom musik och/eller min konst, säger han.

Nu hör det till saken att Simon Vandetta inte själv spelar något instrument.
– Det är inte så att det saknas instrument. Jag har signerade gitarrer men även en keyboard och munspel. Det har aldrig blivit av att jag lärt mig spela. Däremot pryder mina konstverk ett par skivkonvolut, säger han och förklarar att han nästintill är allätare när det kommer till musik.
– Allt från porrfunk till traktorrock, säger han och skrattar.
– Dansband har jag försökt ge en chans men det går inte. Även jazz är än så länge ett tomt landskap för mig.

Nu är banden som Simon Vandetta lyssnar på inga som toppar försäljningslistor.
– Däremot är det viktigt att man köper musik. Själv köper jag vinyl och streaming via Spotify. Det är viktigt, inte minst att man gynnar de mindre banden. Hur ska musiken annars överleva?

Ett band han själv varit med att sponsra och som han ska åka och se i Kalifornien är det instrumentala och experimentella post hardcorebandet Strawberry Girls. När bandet gjorde en crowdfunding till en tidigare turné så kom det största bidraget från Landskrona.
– Som tack fick jag en låt uppkallad efter mig, så den heter nu ”Simon Vandetta, säger han och skrattar.
– Det är en jäkla bra låt med underbart gitarrspel. Det var förövrigt gitarristen Zachary Garrens  tidigare band Dance Gavin Dance som gjorde att jag fick upp öronen för Strawberry Girls, säger Simon Vandetta och börja namndroppa musiker och band, i en takt som den som bara ”gillar” musik inte hänger med i.
– Bara ett av tolv band som jag lyssnar på har varit i Europa och spelat.

Musikintresset har rent av fixat de första övernattningarna i Los Angeles.
– Jag kommer bo hemma hos en annan musiknörd som är med i samma Facebookgrupp och som ska gå på samma konserter som jag.
Tre spelningar på mindre klubbar är bestämda. Två i närheten av Los Angeles och den tredje i Las Vegas.
– Det är band som jag känner allihop, säger han och avslutar.
– Hemresan är inbokad men den är ombokningsbar. Jag lämnar det mesta öppet nu.

Lyssna på låten Simon Vandetta med Strawberry Girls

Simon_Vandetta_tshirt
Ett av Simon Vandettas alster pryder bandet Stolas t-shirts.
På Landskronabandet Rain of Ruins purfärska skiva pryds konvolutet av Simon Vandettas konstverk.
På Landskronabandet Rain of Ruins purfärska skiva pryds konvolutet av Simon Vandettas konstverk.
Simon Vandetta vid Carl-Fredrik Reuterswärds Non Violence revolver i Landskrona.
Simon Vandetta vid Carl-Fredrik Reuterswärds Non Violence revolver i Landskrona.

Simon Vandettas favoriter – exklusiv spellista för Direktens läsare 🙂

Till arkivet