Oron för idrottsevenemang ökar

Praktiskt taget varje år svarar Landskronabor på en enkät gällande tryggheten i staden. Idag påbörjas utskicken av årets enkät.
Praktiskt taget varje år svarar Landskronabor på en enkät gällande tryggheten i staden. På onsdagen presenterades siffrorna för 2015.
Praktiskt taget varje år svarar Landskronabor på en enkät gällande tryggheten i staden. På onsdagen presenterades siffrorna för 2015.

Sett över längre tid blir Landskrona en allt tryggare stad att leva i. Det visar den trygghetsmätning som polisen genomför praktiskt taget varje år. På torsdagen presenterades den mätning som genomfördes i slutet av 2015. Tryggheten hade minskat en aning men på längre sig pekar alla kurvor åt rätt håll.

Varje år sedan 2001, förutom 2014, har polisen genomfört trygghetsmätningar i Landskrona för att ta reda på vad Landskronaborna oroar sig för. Och trenden är klar. Landskrona blir allt tryggare.
Men i mätningen för 2015 syns en liten minskning i tryggheten.
–  Det går upp och ner ibland. Det kan vara enskilda händelser som har betydelse även om vi inte kan peka ut någon sådan idag, säger Olle Olsson på polisen i Landskrona.

Utanför tätorten handlar otryggheten störst för att man ska råka ut för inbrott eller att bilar kör för fort i byarna. Inne i tätorten är det annat som oroar och en av siffrorna förvånar Olle Olsson.
– Det som sticker ut ordentligt är att hela fem procent fler än 2013 är oroade i samband med idrottsevenemang, säger polisen och ger sig på en förklaring.
– Med tanke på hur det ser ut på våra lokala idrottsevenemang så tror jag att den nationella problematiken med huliganer, inte minst i Helsingborg, kan påverka.

Kommunens trygghetssamordnare Annika Wågsäter är nöjd med siffrorna men menar att det återstår mycket att göra.
– Vi måste hela tiden vara på tå och vara lyhörda för vad Landskronaborna känner, säger hon.
– Därför kommer vi att fortsätta att jobba hårt ut mot invånarna. Ett exempel är att våra trygghetsvandringar ska fortsätta. Under dessa får vi reda på mycket om vad som kan göra bättre och tryggare.

Läs mer på landskrona.se om kommunens och polisens arbete med tryggheten. Där kan du även ta del av hela trygghetsmätningen.

Till arkivet