Annons

Ann Gomér förverkligar sin dröm

Ann Gomér ändrade kurs mitt i livet och gick från att granska räkenskaper till att bli författare.

Ann Gomér ändrade kurs mitt i livet och gick från att granska räkenskaper till att bli författare.

Vi hör talas om dom då och då. Ensamseglarna som säljer hus och koloni och säger upp sig som säljare på eventmarketingföretaget, vinkar farväl till familjen för att förverkliga sin dröm.

Annons
 

Multikulturella Ann Gomér, stämmer inte helt överens med den bilden, men nog lever hon sin dröm alltid. I höstas fick hon motta Landskrona stads kulturstipendium för sitt författarskap.
– Jag har skrivit i hela mitt liv men gett ut böcker har jag bara gjort under de senaste tre åren, säger hon som knappt hunnit förlika sig med sin nya titel. Författare är hon och medlemskortet i författarförbundet kom även det i höstas.
– Det hela började när firman jag skötte bokföringen åt tvingades skära ner. Då hamnade jag i ett vägskäl. Men vad i hundan, världen är så full av möjligheter. Jag hade upptäckt ett tomrum som behövde fyllas och på den vägen är det, säger hon och hela ansiktet skiner av leende.
– Det poppar idéer jämt och ständigt.

Hon började skriva böcker som riktade sig till barn med intellektuella funktionsnedsättningar.
Dottern Frida, idag 13 år är handikappad.
– Då upptäcker man vilka glapp det finns.
Tillsammans med dåvarande maken Peter Roslund började hon söka projektpengar och fick möjlighet att spela in filmer.
– Vi kom i kontakt med Ika Nord, skådespelare och mimare som var som klippt och skuren för det. Vi gjorde filmerna Kika på Ika, som blev stora framgångar på området, minns Ann Gomér.

Filmerna lär ut tecken och sjunger barnvisor med TAKK : Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation. Något Ann Gomér även fört över till böckerna om Moa och Linus, som nu hunnit bli tio till antalet och som kommit väl till användning inom bland annat särskolan.
– Jag gick en kurs i att lära mig skriva lättläst. Då insåg jag hur svårt det är. På biblioteket lånade jag sju ”lättlästa böcker”. Två var riktigt bra men de övriga hade jag gjort bättre själv.

Ganska snart hade idén till Moa fötts, hon blir efter tag kär i Linus och så var ytterligare en karaktär på plats. Landskrona Vision gick från att vara en lokal TV-kanal till att bli ett produktionsbolag som mer och mer övergått till att vara ett bokförlag.

– Moa-böckerna har gett mig en del internationella kontakter och finns översatta till engelska/amerikanska, dock utan tecken som är nationellt och inte internationellt. Bland annat tog Moa mig till den världens största barnboksmässa, i Bologna där ”Moa åker på läger” vann utmärkelsen  ”Most Outstanding Books for Young People with Disabilities”. Det öppnar nya marknader för mig, säger hon och hoppas på intresse från bland annat USA.
– Vilken marknad det vore.
Moa, med sitt internationellt gångbara namn och sitt rosa hår gör avtryck.
– Tanken med Moa är att hon inte skulle vara någon försynt fjant. Utan en tjej med aptit på livet som tycker om att göra saker.

Ann Gomér kommer nu också i kontakt med Nypon förlag i Helsingborg som ger ut lättlästa böcker för barn med lässvårigheter, exempelvis dyslexi.
– Tänk att få skriva den första boken som ett barn tar sig genom från pärm till pärm, säger hon som på förlaget gett ut en serie böcker om Mimmi och valpen.
– Uppslaget fick jag genom Facebookinlägg. En kompis skrev om en valp som länge suttit bunden i en lyktstolpe utanför ett hus. Engagemanget i kommentarsfältet var minst sagt stort. Får man göra så? Varför gör man så? och så vidare. En dag var valpen borta men den hade fått fart på min fantasi.

– Verkligheten överträffar alltid dikten, säger Ann Gomér.
– Det gäller bara att spetsa öronen. Sen får man på något vis anteckna och göra en mindmap av alla idéer som kommer till en.  Mitt problem är knappast idétorka utan istället att begränsa mig, säger hon skrattar hjärtligt.

Frågan är hur många timmar hon har på sitt dygn. Ensamstående mamma som hon är till en tonåring i gymnasieåldern och en dotter med funktionshinder.  Dessutom med en vurm för månen som ofta hamnar på bild tillsammans med fåglar och småkryp. Musiken till sina filmer gör hon även den.
– Jag kan inte teckna eller måla och hinner inte lära mig det just nu,  även om erbjudande funnits, säger hon ler.

En snabb titt i Bibliotekstjänsts katalog visar att Ann Gomér finns med under drygt 30-tal artiklar, hälften filmer, hälften böcker. Hon får helt enkelt förlika sig med sitt författarskap.
På tur står nu läromedel i SFI – svenska för invandrare.

Nyligen är hon hemkommen från en kombinerad arbets- och rekreationsresa på Gran Canaria som hon lovade sig själv när hon fick Landskrona stads kulturstipendium.
– Det är klart att jag skrev när jag låg där vid poolen, Jag är lycklig när jag skriver.

I en världen så full av möjligheter är Ann Gomér absolut med i matchen.

Det är viktigt att det klickar med  illustratören. I Linus och Moa-böckerna är  vackra och färgstarka bilderna gjorda av Cecilia Höglund.

Det är viktigt att det klickar med illustratören. I Linus och Moa-böckerna är de vackra och färgstarka bilderna gjorda av Cecilia Höglund.

Till boken "Linus går på fotboll" tvingades Ann att anlita vänskapskretsen för research, då just fotboll inte är hennes starkaste sida. Moa och Linus- böckerna har laminerade sidor för lång hållbarhet samt hårda pärmar och är spiralbundna.  - Det är kostsamt, men en viktig del i böckerna, säger Ann Gomér.

Till boken “Linus går på fotboll” tvingades Ann att anlita vänskapskretsen för hjälp och råd, då just fotboll inte är hennes starkaste sida.
Moa och Linus- böckerna har laminerade sidor för lång hållbarhet samt hårda pärmar och är spiralbundna.
– Det är kostsamt, men en viktig del i böckerna, säger Ann Gomér.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser