Socialt företag driver café

Inger Rosvall på IT-café på Cafè Konsthallen.
Under en period drevs det IT-café på Cafè Konsthallen.
Inger Rosvall på IT-café på Cafè Konsthallen.
Inger Rosvall på IT-café på Cafè Konsthallen.

Det dröjer en dryg månad till innan Landskrona konsthall slår upp portarna för årets säsong.
Något som sker i samband med påskens konstrunda. Men redan nu håller Café Konsthallen öppet.

I den mysiga sherrybaren med originalinredning från 60-talet huserar Café Konsthallen, ett socialt företag som drivs av Folkuniversitetet, Individuell Människohjälp och volontärer i ett nära samarbete med Landskrona stad.

– Vi har hembakade kakor, som till så stor del som möjligt är ekologiska och med närodlade ingredienser. I övrigt satsar vi på fairtrade, säger Lena Bjering från Folkuniversitetet och förklarar tankarna bakom fiket.
– Många har idag svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Det finns många anledningar till det. Här får man möjlighet till arbetsträning och praktik. CV:et utökas liksom självförtroendet, något som på sikt kan leda till ett jobb. Samtidigt skapar vi en levande mötesplats med Café Konsthallen.

Utöver fika erbjuder företaget catering.
– Vi utvecklar oss sakta men förhoppningsvis kan verksamheten utökas efterhand, säger kollegan Rebecka Hinn, projektledare vid Folkuniversitet och funderar på luncher, musikkvällar, och föredrag.
– Vi samarbetar också med vår odlargrupp på Ewerlöfs holme där vi odlar örter och grönsaker samt från och med i år endast ätbara blommor.

Redan har man lyckats locka till sig stora grupper av besökare. I helgen höll Fredrika Bremerförbundet sitt årsmöte i caféet och i samband med den lyckade utställningen av och med Jonas Lindvall i höstas så serverade man fika till 130 personer från Kävlinge Lärcenter.
– Det var en utmaning men det klarade vi galant, säger en leende Lena Bjering.

Just nu genomgår konsthallen en del renoveringsarbete och ett bekymmer för de sociala företaget är att gästtoaletterna är sammankopplade med själva konsthallen.
– Just när det är utställningar i hallen och vi skulle vilja ha ett arrangemang som ligger utanför normala öppettider så skapar det lite problem för oss med vakthållningen. Vi hade hoppats man kunde se över detta nu när man renoverar, säger Rebecka Hinn.

När Landskrona Direkt gästar så är det onsdagseftermiddag och på schemat står IT-café.
– Det har vi varje onsdag klockan 14-16. Då kan man ta med sin laptop, surfplatta eller mobiltelefon, så hjälper våra IT-kunniga experter till så att man får ut det mesta möjliga av sina redskap, säger Rebecka Hinn.

Bland kaffekoppar och kakor sitter ett välbekant ansikte. Inger Rosvall, tidigare halsduksgeneralska  och skypar med dottern i Australien.
-Detta är ett kul sätt att lära sig hur man får ut mer av sin dator, säger hon

Café Konsthallen håller öppet tisdag till fredag 13-16 samt lördagar 11-16.

Till arkivet