Erik leder kampen för bättre villkor

Fotomontage. Erik Rantzow anser att Liberalerna i Landskrona är toppstyrt och lämnar därför såväl politiken som partiet.
Fotomontage. Erik Rantzow anser att Liberalerna i Landskrona är toppstyrt och lämnar därför såväl politiken som partiet.
Fotomontage. Erik Rantzow tar strid för kabinpersonalen på GEC.
Erik Rantzow jobbar sedan i november på Flybe som flyger åt SAS. Bolaget gör inrikes och regionala flygningar till och från Stockholm men även till Vasa, Åbo och Tammerfors i Finland. – Under våren flyger vi även till Baltikum, Norge och Danmark då Flybe tar över där danska Jettime tidigare varit underleverantör. Det är fantastiskt roligt yrke där du träffar många trevliga kolleger och passagerare, men också ganska slitsamt med långa arbetsdagar, korta nätter och delade turer. På flera sätt ett yrke som innebär stort förtroende, vad gäller säkerhet och trygghet ombord. Fotomontage.

19-årige Erik Rantzow från Landskrona leder kampen för högre löner åt kabinpersonalen på GEC, som flyger för SAS.

Erik Rantzow, är Liberalernas yngste lokalpolitiker i Landskrona och har tidigt gjort sig känd för att vara en stridbar, kunnig och frispråkig politiker och ungdom. Som grundskoleelev fixade han själv praoplats hos en EU-parlamentariker och vann pris för landets bästa skoltidning. Som 16-åring blev han lokalkändis när han kontrollerade hur Ventrafiken följde alkohollagen. På senare tid har han tagit ett par interna matcher i sitt parti. Dels ansåg han en boendeundersökning som gjorts av omsorgsnämnden var pengar i sjön och innan dess riktade han skarp kritik mot de ledamöter i stadsbyggnadsnämnden som på skattebetalarnas bekostnad drack alkohol i samband med en studieresa till Hamburg.

Nu är det högre lön och kollektivavtal på nya jobbet som gäller för Erik Rantzow som är sammankallande och talesperson för kabinklubben på Global Employer Company (GEC).
– Medlemmarna accepterar inget annat än ett svenskt kollektivavtal, mot bakgrund av den inställningen är jag så klart segerviss. Vi kommer ta hem det här. Jag försöker vara noggrann med att påpeka, mot bakgrund av bilden av flygbranschen, att detta inte är någon ”lyxstrejk”. Vi ställer krav på lönenivåer kring 18000, pensionsavsättningar, försäkringar och traktamenten enligt Skatteverkets tabeller. Alltså inget konstigt och inget överdrivet på något vis, säger han när Landskrona Direkt når honom i Visby på Gotland.

– Antingen kollektivavtal eller så lyfter inte SAS-planen

– Antingen kollektivavtal eller så lyfter inte SAS-planen. Mycket enkelt. Jag har mycket svårt för när andra människor ska tjäna pengar på bekostnad av, tillskansa sig fördelar eller dra nytta av andras arbete. Om det gäller att mina partikamrater gladeligen åker till Hamburg och dricker sprit för mina skattepengar och tittar på ett hus eller om det är utländska företag som försöker dumpa löner är för mig mindre intressant.  Jag och ett par till har engagerat oss i detta flera månader och investerat många ideella timmar, hela processen har varit en stor erfarenhet för mig, understryker  Erik Rantzow.

Flyger för SAS
Det brittiska flygbolaget Flybe har anlitats av SAS för att flyga några regionala linjer. Flybe har därför bildat bolaget GEC som i sin tur anställer kabinpersonal. Flygplanen är målade i SAS färger och personalen bär SAS-uniformer men planen är registrerade i Storbritannien och eftersom det saknas kollektivavtal är det de brittiska lagarna om schemaläggning och arbetstid som gäller i dag. Bolaget har flugit för SAS sedan oktober 2015.
Bakgrunden till strejkvarslet är att Unionens medlemmar på GEC vill ha kollektivavtal för att få avtalsenliga löneökningar och garanterade pensionsavsättningar.
Cirka 11 500 kronor i månaden är kabinpersonalen garanterad i lön idag och med en del tillägg kommer en heltidsanställd upp i ungefär 13 000 kronor per månad. Ohållbart anser Erik  och hans kollegor som nu är beredda att ta till stridsåtgärder. I onsdags varslade Unionen om strejk på bolaget som flyger från Arlanda under SAS namn. En strejk som träder i kraft den 22 februari om parterna inte lyckats lösa det innan.

Erik Rantzow pendlar nu de 60 milen till jobbet i Stockholm.
– Om jag kommer fortsätta med det längre fram får tiden utvisa, just nu känns det rätt, säger han.

Någon risk för att han skulle göra avkall på sina politiska uppdrag i Landskrona finns inte.
– Jag lämnar inte politiken, tvärtom. Det finns alldeles för mycket som måste bli gjort och sagt i den här stan. Under våren kommer jag att växla upp mitt engagemang och vi kommer att inom ramen för förändringsarbetet i mitt parti profilera mig hårdare. Exakt detaljerna kring det kan jag inte gå ut med just nu.

Till arkivet