Annons

Vart är vi på väg?

Elisabet Höglund och Lennart Andersson på en flygplats i södra Spanien igår.

Elisabet Höglund och Lennart Andersson på en flygplats i södra Spanien igår.

Det kom ett SMS från vår trogne läsare Lennart Andersson, som omgående fick oss att lyfta luren och ringa till den spanska solkusten.
– Gissa vem jag råkade stå intill vid ett bagagebandet på en flygplats i Spanien i går förmiddag?
Hur skulle vi kunna veta.
– Jo, Elisabet Höglund som är en av huvudfigurerna i kvällens final av På spåret.

Annons
 

Ojdå. Ingen falsk blygsamhet där och då, får vi förmoda. Du presenterade väl dig som en av upphovsmännen till programmet, samtidigt som hon tittade lite konstigt på dig?
– Haha, det stämmer. Jag frågade om vi kunde ta en gemensam bild och det gick bra. Jag gav Elisabet komplimanger för hennes insatser förra fredagen, men avstod från att luska om resultatet av den förinspelade finalen ikväll.
Det programmet kan inte jag se här nere eftersom de tekniska förutsättningarna saknas, säger Lennart Andersson som istället satt sin TiVo på inspelning.

Programformatet bakom På spåret är alltså nästintill en Landskronitisk originalidé. Idén föddes 1986 när Lennart Andersson, då frilansjournalist, såg en film från BBC:s arkiv i London, en film om en tågresa mellan Victoria Station i London och Brighton där man speedat upp hastigheten.
– Samtidigt höll SVT på att omorganisera så att Ettan blev en Stockholmskanal och Tvåan en Sverigekanal och jag hade då en idé om tågresan. Samtidigt undrade TV-chefen Steen Priwin om jag inte ville följa med till en inspelning av ett geografiprogram. Jag berättade om min idé och ur detta föddes programmet ”På spåret”, har Lennart Andersson tidigare berättat.

Premiärprogrammet sändes den 5 september 1987. Snart nog 30-år senare rullar programmet vidare.

SVT kallar själv programmet för Sveriges mest populära frågeprogram. I kvällens final får vi se Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl tävlar mot Anna Ekström och Göran Hägglund.  För oss som kan se SVT1 eller SVT World startar kvällens sändning klockan 20.00. 

Berätta nu inte för Lennart hur det gick!

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser