Tjejerna tar för sig allt mer inom volleybollen

Tilda Jacobsson, Livia Sjunnesson, Clara Strömblad och My Jacobsson gjorde riktigt bra ifrån sig i debuten för traditionellt fyramannaspel.
Tilda Jacobsson, Livia Sjunnesson, Clara Strömblad och My Jacobsson gjorde riktigt bra ifrån sig i debuten för traditionellt fyramannaspel. Foto: Privat.
Tilda Jacobsson, Livia Sjunnesson, Clara Strömblad och My Jacobsson gjorde riktigt bra ifrån sig i debuten för traditionellt fyramannaspel.
Tilda Jacobsson, Livia Sjunnesson, Clara Strömblad och My Jacobsson gjorde riktigt bra ifrån sig i debuten för traditionellt fyramannaspel.
Foto: Privat.

JSM-kval samt debut för traditionellt fyramannaspel för klubbens nya U13-lag, så såg programmet ut för Kronan Volleybollklubb i helgen.

I lördags spelades kval till Junior-SM för flickor födda 1997 och senare. Kronan ställde upp med ett ungt lag med endast två spelare i rätt åldersgrupp (-97/98), fyra U18-spelare (-99/00) och fyra U16 spelare (-01). Efter några återbud bland lag som råkat ut för influensan så hamnade Kronan VBK i en tuff grupp med Gislaved, Falkenberg och Kristianholm (ett hopslag av Kristianstad och Hässleholm).

Första matchen spelades mot Gislaved, med flera spelare från deras elitserietrupp.
– I första set blev vi utspelade men i andra set fick vi tag i deras servar och började slå till bollarna ordentligt i anfall och vi var med enda till setets slut, även om Gislaved drog det längsta strået, säger tränare Marie Saxne.

I andra matchen mötte Landskronatjejerna  Falkenberg som i stort sett bestod av det lag som man mötte i serien förra helgen, men förstärkta av en tjej som går på RIG (Riksidrottsgymnasiet för volleyboll i Falköping) och som även hon har elitserierutin.
–  Vi tog första set efter ett mycket bra inhopp med många poänggivande servar av snart femtonåriga Moa Mellblom. Även de andra tjejerna spelade riktigt bra och vi fick stor utdelning på vårt varierade anfallsspel. I andra set fastnade vi i en rotation där Falkenberg tog många poäng och vi lyckades aldrig kämpa oss tillbaka helt. Setet till Falkenberg och det var dags för skiljeset. Ett set som Falkenberg tog kommandot i, men vi hängde på bra men fick dock se oss besegrade med 15-12.  Detta var ändå en riktigt bra match av våra tjejer.

I sista gruppspelsmatchen, som Kronan var tvungna att vinna för att behålla möjligheten att ta sig till SM, stod Kristanholm för motståndet. Ett lag som man mötte fyra gånger förra året i serien och som vi man förlorat mot.
– Men det blev en total mental låsning och ingenting av det fina spel vi visat i de två tidigare matcherna fanns kvar. Vi fick stryk med stora siffror i båda seten, mot ett Kristianholm som naturligtvis tog vara på att vi svajade. Därmed kom vi sist i gruppen och fick inrikta oss på att möta Jönköping i en match för att undvika sistaplatsen. Vi gav tjejerna tio minuter att prata ihop sig för att komma till bukt med nerverna och det faktum att vi har svårt att spela mot lag som är lite sämre, och tjejerna gick ut och fullständigt mosade motståndarna i första set. 25-7 till oss. I andra set spelade vi med alla våra yngsta spelare på plan och även i andra set blev det vinst till oss.

– Bortsett från den tredje matchen så är det här ett stort kliv framåt och samtliga 10 tjejer får med beröm godkänt för sina insatser. Nu laddar vi vidare inför seriespel, där vi har chansen att ta revansch på Helsingborg på söndag då vi möter dem på bortaplan. Och nu börjar vi även uppladdningen för U18-kvalet där vi kommer att jobba mycket med de mentala bitarna för att kunna spela bra mot alla typer av motstånd. Det finns sån kapacitet i dessa tjejer och den största utmaningen är att få alla att kunna plocka fram det i alla typer av matcher. Inte enkelt, men en utmaning som vi jobba hårt med.

Två Kronanlag på FU13 turnering i Malmö

Kronan åkte till Malmö med två lag för första gången i denna åldersklass. Kronan Spike som vann den gröna gruppen förra gången var nu uppflyttade till den svåra gruppen, svart. Och i grön grupp spelade Kronan Bump sina första level 5 matcher någonsin.
– Bäst gick det för våra tjejer i gröna laget, som visade upp ett fint spel och kämpade för varandra hela dagen. Vi lyckades med bedriften att gå obesegrade igenom turneringen, då vi spelade 1-1 i samtliga tre gruppspelsmatcher. Det räckte till en tredjeplats i gruppen och B-slutspel. Där höjde tjejerna sig ett snäpp och vann båda matcherna och slutade därmed på niondeplats av fjorton lag. Riktigt bra gjort av tjejerna som blev uppflyttade från Level 4 efter juluppehållet. Level 5 är för tjejerna en ny spelform där man tar klivet upp till att bara använda slag. I level 4 får man fånga och passa andrabollen med ett kast för att få bättre kontroll på spelet. Tjejerna klarade av upptrappningen galant och framförallt visade de en härlig spelglädje och sammanhållning hela dagen.

För Kronans svarta lag gick det lite tyngre. Laget hamnade i en trelagsgrupp där man spelade helt okej men mötte övermäktigt motstånd. Därefter blev det till att vänta in 4-lagsgruppen och det blev hela 2,5 timmars väntan.
Efter det rasade vårt spel och vi lyckades inte alls komma igång och kämpa tillsammans som vi brukar. Det har varit mycket spel för detta lag den senaste tiden och nu blir det några veckors lugn och andhämtning in vi tar oss an nästa utmaning tillsammans med resten av gruppen. Nu ska vi se till att svetsa ihop hela vår nya utökade U13-grupp, avslutar Marie Saxne.

Kronans unga U20-lag kan blicka fram emot U18-kval.
Kronans unga U20-lag kan blicka fram emot U18-kval.

 

 

 

 

Till arkivet