Annons

Stiftelse bidrar med utveckling och solsken i vintermörkret

- Jag ska bar se till så att alla får en blomma, sa Niclas Rimsby, kontorschef vid Swedbank innan det var dags att föreviga alla glada pristagare. Från vänster: Mia Widell, Lennart Landin - Landskrona konstförening, Åke Jönsson från Sparbanksstiftelsen, Gunnar Nilsson, LISA, Malin Nilsson, Cabaré Mix, Marcus Hansson, LISA samt skymd bakom blomsterkvasten Spiritus Mundis Henrik Petersson.

– Jag ska bara se till så att alla får en blomma, sa Niclas Rimsby, kontorschef vid Swedbank innan det var dags att föreviga alla glada pristagare. Från vänster: Mia Widell och Lennart Landin från Landskrona konstförening, Åke Jönsson från Sparbanksstiftelsen, Gunnar Nilsson, LISA, Malin Nilsson, Cabaré Mix, Marcus Hansson, LISA samt skymd bakom blomsterkvasten Spiritus Mundis Henrik Petersson.

Något av ett guldregn föll idag över flera ideella projekt i Landskrona.
Det var Sparbanksstiftelsen Skåne som delade ut sammanlagt 185 850 kronor till sju olika projekt.

Annons
 

Niclas Rimsby, kontorschef vid Swedbank Landskrona var upprymd och tillstod att han själv var en stor föreningsmänniska och förstod vikten av det extra tillskott som nu delades ut till de förväntansfulla eldsjälarna.
– Detta är den roligaste dagen på jobb, sa han och överlämnade ordet till Åke Jönsson, styrelseledamot i Sparbanksstiftelsen Skåne som nickade instämmande.
– Visst är det något av lilla julafton idag. Extra spännande att vi i denna omgång även har med kulturella projekt, sa han som rent förhandsbeviljat tillskotten till såväl Cabaré Mix som Landskrona konstförening.
– Vi kan inte vara för stelbenta. Ibland kanske vi rent av ska ge pengar till ordinarie verksamheter och inte bara projekt. Det är viktigt för samhällsutvecklingen att vi tar tillvara på alla ideella krafter, ansåg Sanne Mårtensson, verkställande tjänsteman vid stiftelsen.

Först ut att få motta sin check på 20 000 kronor var Landskrona konstförening.
– Föreningen bjöd oss alla på en fantastiskt fint arrangemang i konsthallen kring inredning, design och arkitektur med sin utställning om och med Jonas Lindvall. För att kunna genomföra denna stora utställning gav vi ett förhandsbesked om tilldelningen, sa Åke Jönsson och föreningens representanter Mia Widell och Lennart Landin var glada åt berömmet och den succé utställningen blev.
– Drygt 2300 besökare räknades in. Många unga och studenter från Malmö och Lund upptäckte Landskrona konsthall, sa konstföreningens ordförande Mia Widell som dessutom kunde glädjas åt osedvanligt stor mediebevakning och rent av internationell press.
– Utställningen gav en positiv bild av vår förening men också av hela Landskrona, ansåg Lennart Landin och fick medhåll av Sanne Mårtensson.
– Även jag upptäckte konsthallen genom er, sa hon varpå vice ordföranden snabbt replikerade;
– Är du medlem?

Anslaget till Cabaré Mix är något av solskenshistoria.
En av de tre ledarna för ensemblen, Malin Nilsson, vände sig till Åke Jönsson, och hörde om han kunde skaka fram en slant genom sitt kontaktnät.

Cabaré Mix, som i snart 25 år spridit glädje med sina föreställningar, hade fått ett bekymmer:
– Dario Kumerle, vår musikansvarige, hade förklarat för oss att vårt mixerbord var helt slut. Vi riskerade att inte kunna ge några föreställningar framöver, Jag tog upp det med Åke, berättar Malin Nilsson..

Sparbanksstiftelsen Skåne kunde inte tänka sig ett musikliv i Landskrona utan Cabaré Mix, som består av ungdomar och vuxna med funktionshinder. Så man beviljade ett anslag på 20 000 kronor.
– Vi är så tacksamma för den här hjälpen. Nu har vi köpt in ett nytt mixerbord och kan utan problem fortsätta med att ta spelningar runt om i Skåne, sa Malin Nilsson.

Det har i dagarna cirkulerat uppgifter om att Landskronagalan skulle vara i fara.
Något som bestämt kunde avfärdas vid dagens utdelning då Gunnar Nilsson, ordförande i LISA, Landskrona Idrottsföreningars samorganisation fick motta 50 000 öronmärkta kronor till vårens gala. Enligt Åke Jönsson fanns mer att vänta detta från bankens två andra stiftelser.
– Som det ser ut idag blir det en gala den 22 april. Om vi sen når upp till samma höjd som ifjol återstår att se, annars får vi sänka ribban, menade Gunnar Nilsson som även fick se sin ”baby”, Cityidrott,  få del av guldregnet. 30 000 kronor fick samhälls- och integrationsprojektet till sommarens lägerverksamhet.
– Det innebär att 70 barn istället för 40 kan få följa med på sommarens kollo på Ven, förklarade en tacksam projektledare i Marcus Hansson.

Sommarlägret har fokus på vardagsrutiner och även Marcus berörde de närvarande med anekdoter och solskenshistorier.
– Vi brukar ha cirka hundra ansökningar till lägret, berättade han och menade att pengarna som Cityidrott nu fått kommer att göra stor skillnad hos de som annars knappt hade haft en möjlighet att få komma iväg i sommar.

Summorna som Sparbanksstiftelsen Skåne har betalt ut genom åren har varierat. Som exempel kan nämnas att Landskrona BoIS, 2003,  fick en miljon kronor till en grundplåt för satsningen på BoIS i Centrum på Dammhagskolan. Något man kan säga att Cityidrott nu är en avknoppning av.
– Sen har jag för mig att en Canastaförening fick 830 kronor till nya kortlekar en gång, log Åke Jönsson som idag fick vara med av något av en tangering då tre gymnasieelever fick 850 kronor till sitt projekt Placebo,  som rör en undersökning om kosttillskott.
– Sådana ungdomar älskar jag.

Från Malmöbaserade Spiritus Mundi kom Henrik Petersson som för sina 20 000 kronor ska köra igång projektet InteOkej-Landskrona.
– Det är ett projekt mot mobbing och kränkningar på nätet. Vi håller föreläsningar för skolpersonal och föräldrar och har workshops med eleverna, förklarade han.

Avslutningsvis fick projektet “På väg” 45 000 kronor. Något som möjliggör att på tre skolor i Landskrona under en heldag kan låta samtliga åttondeklassare få veta mer om pengar, entreprenörskap och jobb.

– Nu öppnar vi för en ny ansökningsperiod den 1 februari. Då hoppas vi på många ansökningar. Även i år kommer vi att som ifjol att ha två ansökningsperioder, en på våren och en på hösten. Totalt delade vi ut 350 000 kronor till olika lokala projekt i Landskrona under 2015. Samma summa kommer vi att fördela i år, avslutade Åke Jönsson dagen sammankomst.

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser