Annons

Klassfarmor med stort hjärta

Lena Mattsson är klassfarmor för klass 3A på Alléskolan och hennes popularitet går inte att ta miste på.

Lena Mattsson är klassfarmor för klass 3A på Alléskolan och hennes popularitet går inte att ta miste på.

För drygt två år sedan funderade pensionären Lena Mattsson på hur hon skulle aktivera sig mer. Eftersom hon alltid har älskat att ha barn runt sig var valet att bli så kallad klassfarmor ett enkelt beslut när tillfället dök upp. Sagt och gjort. Vid starten av höstterminen 2013 började hon som klassfarmor i klass 1 A på Alléskolan. Sedan dess har hon varit med eleverna cirka en gång i veckan.
– Det är fantastiskt. Jag har aldrig fått så mycket kärlek av så många, säger hon när Landskrona Direkt hälsar på i klassrummet.
– Skulle jag missa att hälsa på någon av eleverna på stan så får jag minsann höra det, skrattar hon.

Annons
 

När Landskrona Direkt kommer till skolan möter Lena Mattsson upp på skolgården. Samtidigt sitter eleverna och pluggar matte. När vi kommer in i klassrummet är det flera som kramar om Lena och hon sätter sig ner och hjälper en grupp.
– Matten är ju inte min starka sida men på den här nivån fungerar det, säger hon

Men det är långt ifrån allt hon gör.
– Det viktigaste är nog att prata med barnen. Här är elever från olika kulturer och många har inte några äldre släktingar i landet. Där känner jag att jag har mycket att ge, säger hon.
– Men jag är även med ute på rasterna och jag hänger med på ”matan” de dagarna jag är i skolan.

Klassens lärare heter Sara Rosendahl och hon är väldigt glad för den hjälp hon får av Lena Mattsson.
– Det är underbart att se hur de arbetar tillsammans, säger läraren och Lena Mattsson tillägger.
– Det funkar jättebra mellan mig och Sara. Det är ett måste, att läraren och klassfarmor eller farfar är överens. Jag har ju ingen som helst utbildning och inte heller något krav på mig att vara lärare. Jag är bara ett stöd.

Att barnen älskar sin klassfarmor råder det ingen tvekan om. Praktiskt taget alla tävlar om vem som ska stå sidan om henne när det är dags för fotografering på skolgården. Direkt efter sätter hon sig ner på en bänk och får något eftertänksamt i blicken.
– Klassen kommer att få en ny lärare när de ska börja fyran nästa höst och jag vet minsann inte om jag ska följa med klassen eller Sara Rosendahl när hon ska få en ny förstaklass. Vårt samarbete är perfekt och dessutom börjar matematiken att bli för tuff för mig ju äldre eleverna blir. Matten är inte som förr. Samtidigt älskar jag barnen. Jag vill knappt tänka på det, säger hon.

Klart är i alla fall vad eleverna vill. Alla skriker ”Ja” i kör när Landskrona Direkt frågar om de gillar sin klassfarmor. Får de bestämma så är Lena Mattsson klassfarmor till klassen till den dag dom slutar sexan.

Vill du veta mer? Tycker du om barn? Är du pensionär och vill engagera dig en dag i veckan? Då är klassfarmor eller klassfarfar något för dig. Med din närvaro skapar du trygghet för barnen. Syftet med verksamheten är att ge barn möjlighet till möten med fler vuxna, samtidigt som den kunskap och kompetens som äldre personer har tas tillvara.

Mer information samt kontaktuppgifter hittar du här.

Klassfarmor Lena Mattsson och lärare Sara Rosendahl trivs ypperligt med varandra i klassrummet. – Personkemi är ett måste, säger Lena Mattsson.

Klassfarmor Lena Mattsson och lärare Sara Rosendahl trivs ypperligt med varandra i klassrummet.
– Personkemi är ett måste, säger Lena Mattsson.

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser