Annons

Gymnasister deltog virituellt på COP21

Just nu möts världens ledare på FN:s klimatmöte COP21 i Paris för att förhandla fram ett globalt klimatavtal. Resultatet av förhandlingarna kommer att ha avgörande betydelse för vår gemensamma framtid men vad är det egentligen som står på spel? Detta försöker elever vid Allvar Gullstrandgymnasiet tillsammans med sin lärare Karin Warlin hålla koll på.
– Det är spännande tider vi har bland annat haft kontakt via Skype direkt med COP21-mötet i Paris, säger Karin Warlin.

Eleverna som går Natur- och Teknikprogrammen med samhällsinriktning har under flera veckor läst in sig på vad som ska hända under de två veckor som klimattoppmötet COP21 pågår. De  har  också skrivit artiklar om detta i sin nättidning Miljöposten på Allvar 

Annons
 

– Sedan 7 år tillbaka har jag kontakt med en skola som heter SES i Minnesota. Elever därifrån har fått FN-tillstånd att närvara som observatörer på det stora toppmötet COP21. Vi ringde upp varandra via skype och när väl de tekniska problemen var överstökade kunde mina elever  ställa alla de frågor de förberett och få intressanta svar direkt från mötet.

Landskronaeleverna fick höra om den minutiösa säkerhetskontrollen, EU:s betydande roll och om vilken betydelse de amerikanskaeleverna tror att förmötet mellan Kina och USA haft samt om den Gröna klimatfonden. 
– Pengar i denna ska bland annat användas till att underlätta för  utvecklingsländer att tackla klimatrelaterade problem. Eleverna från USA hade även lyssnat på tal från världens ledare, deltagit i seminarier om det allra senaste inom klimatforskningen, träffat delegater från de allra mest utsatta, de som bor till exempel på Kiribati och de andra små önationerna och mycket annat.

De 40 minuter som samtalet varade avslutades med att  Colin, en av SES-eleverna, vände sin laptop och gick  ut i COP21 lokalerna så att Landskronaeleverna på detta sätt  fick följa med på en virtuell promenad.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser