Annons

Kommunen betalar dyrt för fastigheter

Kommunfullmäktige beslöt på måndagen att kommunen ska köpa dessa två markområden.

Kommunfullmäktige beslöt på måndagen att kommunen ska köpa dessa två markområden.

Snabba fastighetsklipp på skattebetalarnas bekostnad. Så skulle man kunna rubriksätta artikeln nedan. Men frågan är om det inte är tvärtom. Fastighetsägarna har gjort sin läxa och får betalt medan kommunen inte varit vakna och inte ens använt sig av befintliga kanaler. Därmed har Landskrona stad fått betala 3-4 miljoner kronor mer än vad som kunde varit möjligt.
På måndagen skrev vi om att kommunen ska köpa fastigheter på industriområdet. En av fastigheterna heter Kolet 2. Denna mark köper man för 2,6 miljoner kronor. För fastigheten Lundåkra 3:9 betalar staden 2,3 miljoner kronor. Nu visar det sig att kommunen betalar nästan två miljoner kronor mer per fastighet än de tidigare ägarna gjorde ifjol respektive i somras. Noterbart är att kommunen, genom stadsutvecklingsbolaget, sitter vid samma styrelsebord som en av de tidigare ägarna, Svenska Hus.
Landskrona stad köper fastigheten Kolet 2 för 2,6 miljoner kronor av Scandinavian Stenvillan AB. Dessa köpte i sin tur samma fastighet för 675.000 kronor så sent som i somras. Säljare då var Svenska Hus AB, en ”värdeökning” på 1.925.000 kronor på mindre än fem månader.

Annons
 

Eftersom det funnits planer för området i ett par år kan man fråga sig varför Landskrona stad inte köpte marken direkt av Svenska Hus i somras. De hade då sparat nästan två miljoner kronor. Såväl Landskrona Stad som Svenska hus är medlemmar i Landskrona Stadsutvecklingsbolag.
– De fastighetsägare som sitter i styrelsen för Stadsutvecklingsbolaget sitter inte där för att sälja eller köpa fastigheter. Därför har en sådan fråga aldrig dykt upp på de mötena, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) som även han sitter i styrelsen för Stadsutvecklingsbolaget samt i kommunfullmäktige som tog beslutet om köp i måndags.
– De som sköter kommunens fastighetsköp är stadsbyggnadsförvaltningen och ytterst ansvarig är mark- och exploateringschef Mårten Olsson, understryker Torkild Strandberg.

Landskrona Direkt presenterar köpeskillingarna för Torkild Strandberg men han vill inte yttra sig om han anser att kommunen gjort en bra affär.
– Det har jag inte tillräcklig kunskap om. Men det har Mårten Olsson. Det kan säkert han svara på, säger Torkild Strandberg.
– Men jag kan tänka mig att efter vårt köp av Thorn så ökar värdet för de plättar som blir kvar intill. Men det är bara mina egna funderingar. Jag hänvisar därför till mark- och exploateringschefen.

Landskrona Direkt får tag på Ronald Gummesson som äger Scandinavian Stenvillan AB.
– Jag bara ringde och hörde med Svenska Hus om de ville sälja och det ville dom, säger Ronald Gummesson.
– Mitt företags affärsidé är att sälja och köpa fastigheter. Med det i åtanke så är jag såklart nöjd med affären. Men det är klart att det är konstigt att de inte pratat med varandra. Båda parterna är ju med i stadsutvecklingsbolaget. Vi pratar om skattebetalarnas pengar, säger affärsmannen.

Även i fallet Lundåkra 3:9 rör det sig om stora differenser. Den nuvarande ägaren betalade 540.000 kronor för fastigheten den 20 oktober 2014 och nu ska alltså kommunen köpa samma fastighet för 2.3 miljoner kronor.

Landskrona Direkt har försökt nå Mårten Olsson för en kommentar.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser