Annons

Torkild dagarna innan namnbytet


Torkild Strandberg är på gång att gå från (FP) till (LIB).

Det lär bli trångt om utrymmet i riksdagshusets andrakammarsal i helgen. Folkpartiet håller landsmöte och det utan Torkild Strandberg, men istället med en handfull andra liberaler från Landskrona på plats, visar det sig efter att Landskrona Direkt snackat namnbyte och framtida partiledarplaner med stans starke man.

Annons
 

Landskrona är ett av Folkpartiets starkaste fästen i landet.
Är ni flera ombud från stan som åker på mötet?

– Ja, det är flera landskronabor på plats. Karl-Philip Nilsson, Lisa Flinth, Lena Benediktsson och Jelena Dojinovic. Den här gången har jag ingen möjlighet att vara på plats.

Har inte valberedningen varit på dig att ta en plats i presidiet, förste alternativt andre vice ordförande?
– Nej. Jag är nominerad som ledamot i partistyrelsen.

Det finns de på Direktens redaktion som med bestämdhet hävdar att du kommer att bli partiledare en vacker dag. Kommentar?
– Det är ingen slump och kanske tur  att Direktens redaktion inte väljer partiledare, svarar Torkild Strandberg med ett brett leende och tillägger.
– Jag har inga sådana ambitioner.

Får ni i partistyrelsen genom namnbytet från Folkpartiet till Liberalerna?
– Det tror jag. Det är väl förankrat och har legat i luften länge.

Varför ett namnbyte och vad får det för konsekvenser på det lokala planet?
– Namnbytet är ett uttryck för att vi vill heta vad vi är. Vissa byter namn för att dölja sin ideologi och historia, vi vill lyfta fram vår. Jag tycker själv inte att det är den viktigaste frågan, men byte blir det. Konsekvenserna är få på det lokala planet, mer än att vi så klart byter också.

– Vilka är de viktigaste frågorna ni kommer att ta upp?
– Integrationen och migrationen är det viktigaste nu. Det flyktingmottagande Sverige nu har är inte möjligt att hantera över tid. Det har vi varit och är tydliga med.

Har du själv motionerat om något?
– Nej. Som partistyrelseledamot lägger jag mina förslag där.

Sista frågan och förmodligen den viktigaste. En liberal ledarskribent från Landskrona skrev i veckan i GT om Jan Björklunds skägg. Har skägget diskuterats i partistyrelsen och när får vi se en orakad Torkild Strandberg offentligt?
– Skägget har varit en stående punkt, dock inte på den formella dagordningen. Frågan är komplicerad och klyver partiet i två ungefär lika stora delar. Att nå enighet bedömer jag som näst intill omöjligt.  Eget skägg – knappast!

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser