Bytt är bytt med Åke Jönsson


Bild ur TV4:s Bytt är bytt. Spoilervarning – vill du inte redan nu veta hur det gick – klicka in dig på TV4-play och se avsnittet.

I går noterade vi att Åke Jönsson skymtade förbi i TV-rutan.

Författare och idrottshistorikern Åke Jönsson från Landskrona var en av deltagarna som hade med sig ett värdefullt föremål till gårdagens avsnitt av TV4:s Bytt är bytt.

Nu var det inte ett eget föremål han hade med sig till TV-studion utan en bronsskulptur föreställande en man i sulky bakom en travhäst som tillvardags finns i klocktornet på Stockholms Stadion.
– Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande, som såg till att OS hamnade i Sverige 1912, fick skulpturen av konstnären, sa Åke Jönsson och TV-tittarna fick en mustig historia berättad för sig.

Skulpturen An American Trotter” gjordes av Walter Winans, Winans var inte bara skulptör och konstnär han var även tvåfaldig OS-medaljör i skytte, hästuppfödare och författare till ett tiotal böcker. Grenen Konst infördes i OS av Pierre de Coubertin då han ville återuppliva de antika idealen och låta världens nationer kämpa inte bara inom idrott, utan även inom konst, musik, litteratur och arkitektur. Grenarna kallades med ett gemensamt ord för Concours d’Art – konsttävlingarna.

Bidragen skulle i förväg skickas till de Coubertins hemadress i Paris och sannolikt utgjorde han enväldig jury i tävlingarna. Den av Åke Jönsson uppvisade bronsskulpturen vann guld i Stockholm 1912. Men faktum var att konstnären inte var på plats när verket korades till vinnare. Han skrev senare ett brev till arrangörerna och frågade vem som vunnit.
De hade han. Arrangörerna hade glömt att meddela honom!

Det skulle visa sig att skulpturen inte bara bara på en fantastisk historia den var också avsnittets högst värderade föremål. En halvmiljon kronor.
– Den är inte till salu, poängterade Åke Jönsson.

Programmet i sin helhet finns att se på TV4

Till arkivet