Annons

Ny bok om Selma och hennes väninnor

Selma Lagerlöf var 26 år när hon steg av tåget i Landskrona en sensommardag 1885. Under tio år undervisade hon vid Landskrona kommunala flickskola innan författarskapet tog överhand. Under ytterliggare två år bodde hon kvar i staden där hon knutit starka vänskapsband med kollegan Anna Ooms och bankkamrer Elise Malmros, den senare hade om hon träffat genom syföreningen. Om väninnornas brevväxling har konst- och litteraturvetaren Lena Carlsson tidigare skrivit en bok i två delar och nu är det dags igen.

Annons
 

–  Denna gång är det en dokumentärroman med inslag av påhittade dialoger, det kursiva i boken är däremot tagit direkt ur väninnornas brevväxling. Det finns alltså en sann bakgrundshistoria men sedan har jag låtit fantasin flöda, säger Lena Carlsson när vi träffar henne och chow chown Sam utanför Selma Lagerlöfhuset på Kungsgatan 13.
Vi kikar upp mot skylten som berättar om att här bodde och verkade den sedermera världsberömda författaren Selma Lagerlöf och noterar att den mått bra av en varsam restaurering.

LenaCarlsson15_200
Lena Carlsson är nu aktuell med romanen “Jag kan gå i döden för dig, men skrifva kan jag ej”.
Vi pratar om hur underskattade Selmas tolv Landskronaår är.
– Det var här hon formades till den stora författare hon blev. Det var också här hon fick vänner för livet. Väninnornas brevväxling pågick livet ut. Den pågick i 55 år, berättar Lena Carlsson och uppskattar att det sammanlagt skrevs 800 brev.

Den nya boken är vackert formgiven av Karin och Christer Strandberg och samarbetet kommer att fortsätta. Nyligen hittade Lena Carlsson och  Anneli Oxenstierna, museilektor vid Landskrona museum, båda styrelseledamöter i Selma Lagerlöf-sällskapet, av en tillfällighet en låda med fotografier tagna av Selma Lagerlöf.
– Den fanns på Mårbacka. Det var små bilder från Selmas många gånger strapatsrika resor. Dessa tänker vi publicera i en bok samt göra en utställning på museet under nästa år, avslutar Lena Carlsson.

Lena Carlsson har tidigare gett ut böckerna:

  • Om tre gårdar på Hven – belönades med Lengertz litteraturpris 2007.
  • Hunden Scotty och Tycho Brahes Hven, barnbok tillsammans med Åke Jönsson
  • Selma, Anna och Elise. Brevväxling mellan Selma Lagerlöf, Anna Oom och Elise Malmros åren 1886–1937. Del 1 1886–1913. Del 2 1914–1937.
  • När del 1 utkom 2009 belönades Lena Carlsson med Landskrona stads kulturstipendium.
  • Äntligen sommarlov! ur min dagbok från Ven (barnbok)
  • Fröken Selma. När Selma Lagerlöf var skolfröken i Landskrona med illustrationer av Karin Dockson (barnbok)
  • Arbetarbostaden på Selma Lagerlöfs Mårbacka

 

En kommentar till "Ny bok om Selma och hennes väninnor"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Lena Carlsson på museet

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser