Annons

S vill satsa på kunskapslyft 2016


Jonas Esbjörnsson presenterade på torsdagen, tillsammans med Jenny Tillander, socialdemokraternas förslag på komplettering till den kommunala budgeten för 2016 som ska klubbas vid nästa månads kommunfullmäktige.

Den 23 november är det dags för budgetkomplettering i kommunfullmäktige. Med anledning av detta kallade socialdemokraternas kommunalråd Jonas Esbjörnsson till en presskonferens på torsdagen. Han och hans parti vill att kommunen ska satsa extra hårt på att få fler i arbete och detta ska man göra genom att ge utbildningsförvaltningen ett flertal nya uppdrag. Ett är att skapa ett nytt kunskapslyft för de som inte har fullständiga gymnasiebetyg.

Annons
 

Idag lever cirka 24 procent av Landskronas ungdomar i arbetslöshet. Detta till trots att det finns företag i kommunen som söker arbetskraft. Problemet är dock att ungdomarna saknar utbildning och detta är något som Socialdemokraterna vill ändra på.
– Den styrande treklövern tror att det kommer att regna manna från himmelen bara det byggs ute i Norra Borstahusen. Vi tror dock inte att detta räcker, säger Jonas Esbjörnsson.
– Istället måste vi ta i med hårdhandskarna för att få ner ungdomsarbetslösheten och det första vi vill göra är att ge i uppdrag till utbildningsförvaltningen att starta kunskapslyft på Komvux för arbetslösa som saknar gymnasieutbildning. Här finns statliga pengar att söka, säger socialdemokraten.
– Det kan även bli aktuellt att även kommunen skjuter till pengar. Vi pratar om människor som i många fall även uppbär försörjningsstöd. Att i ett längre perspektiv få ut dessa i arbete är en ren vinst.

Jonas Esbjörnsson berömmer initiativet till verkstadsskolan på varvsudden och just den skolan är en förebild.
– Här är näringslivet involverad och samarbetet med stadens företag måste bli bättre. Vi måste lyssna på vad de behöver och försöka anpassa utbildningar efter detta.

Hotell- och restaurangbranschen är ett område som ständigt söker nya medarbetare men trots detta lär Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Selma Lagerlöfsgymnasiet med all säkerhet att läggas ner efter att intresset varit så lågt bland de sökande att man inte tagit in nya elever de senaste två terminerna.
– Det handlar också om att vi måste marknadsföra våra utbildningar, svarar Jonas Esbjörnsson.

En annan viktig punkt i socialdemokraternas komplettering till budgeten för 2016 är att man vill se till att lärarna får högre löner. Och då inte bara de så kallade förstalärarna utan alla.
– Vi vill uppdra till utbildningsförvaltningen att söka de pengar som regeringen tillskjuter Landskrona för höjda lärarlöner. På så vis kan vi förhoppningsvis behålla kompetenta lärare i våra skolor.

Praktiskt taget samtliga punkter i socialdemokraternas budgetkomplettering handlar om skolan. Två undantag finns dock och de gäller stadens anställda.
– Vi vill ge i uppdrag till stadsledningskontoret att erbjuda heltid för alla som jobbar i kommunen samt att de ska se till att de omdebatterade delade turerna slopas. Vi vill att heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet om man vill, säger Jonas Esbjörnsson.

Att det redan finns en strävan och en politisk enighet om att de delade turerna ska försvinna spelar ingen roll enligt socialdemokraten.
– Så länge de delade turerna finns kvar så kommer vi att fortsätta att arbeta för att få bort dom.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser