Annons

Björken blev till 400 prylar


Alla föremålen på bilden samt några till har skapats ur en björk.

Hur många föremål finns det i en björk?
Har du någonsin funderat på det?
Nej, tänkte väl det. Inte desto mindre är det en fascinerande tanke och än bättre blir det om man kan engagera 21 slöjdkompisar och förverkliga sin idé.

Annons
 

Tänkt och gjort. En björk sågades ner. Möjligen under fel årstid för rötterna har inte använts dessutom bara sparsamt av nävern.  Det som blev kvar i form av spån och annat finns att skåda på en bild på Hemslö̈jden i Skåne i gamla järnvägsstationen i Landskrona. Det gör även alla slöjdföremålen, allt från två fantastiska stolar till de minsta växtodlingspinnarna.
Från och med imorgon och en dryg månad framåt kan man på Hemslöjden skåda utställningen UR BJÖ̈RK. Slö̈jdaren och den tidigare hemslö̈jdskonsulenten Knut Ö̈stgård bestä̈mde sig för att slö̈jda upp en hel bjö̈rk. Tillsammans med 21 slö̈jdare från Vä̈stra Gö̈taland och Vä̈rmland valde de ut en bjö̈rk, delade upp den emellan sig och slö̈jdade upp den. Det tog sex må̊nader och resulterade i cirka 400 fö̈remål.

Det är med stor passion och vurm för såväl alster som skapare som hemslöjdskonsulenterna i  hård slöjd, Sofia Månsson och Kalle Forss guidar runt i utställningen som klämts ihop på en för tok liten yta.
– Titta på bilden från Knuts verkstad. Det är otroligt så många alster han fått ur sin bit av björkstammen, säger Kalle Forss och måttar en meter mellan händerna medan man häppnar över alla alster han lyckats krama ur trädet.
– Det otroliga är också om tittar på förädlingsvärdet. Den 25 meter höga björken de sågade ner var 30 centimeter i diameter. Det blev alltså inte ens en kubikmeter, utan 0.8 de hade att slöjda med. Hade det blivit ved av allt hade det kostat 400-500 kronor. Nu är försäkringsvärdet satt till 250 000 kronor.

Bland de 400 slöjdföremålen sticker en del ut lite mer än andra. Elina Holmgrens stegstol som är täljd med bandkniv i en täljhäst är värd ett eget kapitel. Tom Nilssons Ballerinakex lurar ett tränat fikaöga.

Dan Nordström med förflutet som slöjdlärare i trakterna runt Lund bjuder på en målad pall med träsnideri som dekoration. Sara Thorns röda mockakjol  inköpt på en second handbutik kom väl till användning på hennes knähöga träskostövlar.

Lite fegt kan man tycka att  hemslöjdskonsulenterna i Landskrona inte vågat använda Anders Winbergs rullande stämplar för tapet -och textiltryck.
– Haha. Ja vi pratade om det. De ger väldigt effektfulla mönster, medger Sofia Månsson.

Det är alltså mer än smörknivar, skedar, skålar, tråg och askar som bjuds på utställningen.
Saknas görs väl bara svepaskarna.
– När du säger det. Faktiskt är det så, säger Kalle Forss och menar att det är allt färre slöjdare idag som använder sig av sveptekniken.

UR BJÖRK  har vernissage imorgon lördag  klockan 13.00 och visas fram till och med den 29 november.
– Knut Östgård, initiativtagare till projektet, inviger utställningen därefter kan man under eftermiddagen delta i en workshop tillsammans med honom där man får tälja i färsk björk, säger Sofia Månsson och det är inte utan att det kliar i slöjdgenen hos Landskrona Direkts utsände.

Man kan också passa på att hämta ett vedträ under utställningstiden och delta i tävlingen ”Hur mycket slöjd finns det i 50 kg björkved?” Denna lokala variant av utställningen låter besökarna hämta och själv slöjda i en björkbit. Senast  den 15 januari ska sedan fö̈remå̊len lämnas in till Hemslöjden igen. Dä̈refter ställs de ut och besö̈kare kan rö̈sta fram en vinnare.


Kalle Forss tar en titt på Sara Thorns träskostövlar.


Sofia Månsson lägger en sista hand vid utställningen.

img src=”https://www.landskronadirekt.com/wp-content/uploads/2015/11/ur_bjork4.jpg” alt=”” width=”470″ height=”680″>
Rådjuren som i verkligheten är blott en dryg centimeter stora är täljda direkt ur grenen.

En kommentar till "Björken blev till 400 prylar"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Säck med ved från macken blev slöjdalster

Annons
Annonser
















Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser