Annons

Långt gångna planer på ett kallbadhus


Kommunalråd Birgitta Persson (M) känner på vattnet där det om två år kan finnas en modern anläggning för kallbad.
– Det är till och med så att jag nästan kunnat bada idag, säger hon med ett leende.

Ett nytt kallbadhus samt vinteröppet på Citadellbadet. De nyheterna släppte idag kommunalråd Birgitta Persson (M).

Annons
 

Tanken är att under hösten 2017 ska en ny modern anläggning för kallbad stå klar alldeles intill inloppet till Lustbåtshamnen.
Där roddklubbens brygga ligger idag, förklarar Tom Sörensson, projektledare på fritid- och kulturförvaltningen som fått i uppdrag av kommunalrådet att nu gå vidare med idén.

Det var vid en presskonferens på tisdagsförmiddagen, som Birgitta Persson tillsammans med sin partikollega, tillika vinterbadaren Bodil Möller, presenterade förslaget.
– Hela Treklövern är med på förslaget, intygar Birgitta Persson och höftar att det kostar 8-10 miljoner kronor att bygga ett kallbadhus på platsen.
– Nästa steg är nu att ha med det i budgeten för nästa år.

Det var under stormen Sven i december 2013 som det klassiska kallbadhuset i hamninloppet strök med.
– Sedan dess har saknaden varit stor, menar Bodil Möller.

–  Det är en självklarhet för mig att en stad av Landskronas storlek med det läget vid havet ska ha ett  modernt och attraktivt kallbadhus,
inflikar Birgitta Persson som nu också menar att det är viktigt att det är öppet för alla.

Bastubadarföreningen Doppingarna som kämpat för ett återuppbyggt kallbadhus är inte vidtalade när idén nu presenteras.
– Det är inte omöjligt att föreningen kan involveras på något sätt men det är viktigt att badet blir tillgängligt för alla och d&aumauml;rför är det också kommunen som bygger och åtminstone initialt driver det, poängterar kommunalrådet.

Placeringen alldeles intill Nyhamn är en stor vinst anser Bodil Möller.
– Det handlar om tillgänglighet. Det ska enkelt kunna gå att ta sig hit även om man är äldre och går med rollator. Det hade varit mer problematiskt, låt säga om, det hade byggts i Borstahusen.

Läget talar även Birgitta Persson sig varm för.
– Hela området får ett ytterligare lyft. Här finns nu en skatepark, en levande sommarstrand, en restaurang och en småbåtshamn. Det ökar utan tvekan Landskronas attraktivitet ytterliggare.

Jonas Swärd, krögare på intilliggande Seglarpaviljongen välkomnar förslaget. 
– Jag har många tankar på hur man kan utveckla detta området. Varför inte ett mysigt litet café i Lotshuset. Sen tycker jag att det slitna buskaget längs med hamnen kan tas bort. Där kunde uppförts en handfull hoddor där det kunde varit försäljning av våfflor, rökt fisk, en glasskiosk och liknande. Kunde varit perfekt för driftiga ungdomar som sommarentreprenörsprojekt.

Björn Lind, debattör i frågan, är en annan bastu- och vinterbadare som hälsar förslaget välkommet med öppna famnen.
– Det här låter hur spännande som helst. Jag är imponerad över hur fort man tagit fram ett så pass genomtänkt förslag, säger han som ingår i ett gäng med åtta välkända bastubadande landskroniter.
– Vi håller idag till i roddklubbens lokaler, säger han och pekar mot huset alldeles intill det nu tänkta kallbadet.

Såväl politikerna som fritidsnämndens personal ser inget hinder med placeringen i hamninloppet.
– Det går inte ut i inloppet utan följer linjen som kajen har idag, säger Tom Sörensson som verken han eller politikerna varit i kontakt med representanter för hamnen eller varvet.
– Vi kommer naturligtvis att presentera idén för dom nu och lyssna på deras synpunkter, säger Tom Sörensson.

Ett förslag på ett bad vid Nyhamns marina, typ det som finns vid Islands Brygge i Köpenhamn har tidigare ratats av de boende i hamnen. Frågan är nu hur de ställer sig till detta.
– Vi hade faktiskt just denna placeringen uppe till diskussion redan när vi presenterade hamnbadet. Och till skillnad mot hamnbadet så såg placeringen vid roddklubbsbryggan som mer accepterad, säger Tom Sörensson.

Citta öppnar för vinterbad och bastu
I väntan på att det nya kallbadet ska stå klart kommer Citadellbadet att öppna upp för bastu- och vinterbad.
– Cittas anläggning står ju outnyttjad så här års så nu har vi beslutat att öppna upp det under vintertid, säger Birgitta Persson och Tom Sörensson förklarar mer i detalj.

– Tanken är att hålla öppet torsdag-lördag. Som vi har sagt idag så köper man ett säsongskort för 700 kronor och erhåller då en tagg som ger tillträde till badet där vi kommer att fylla upp hoppbassängen med havsvatten. Först ska vi bara bygga om en ledning så att vi kan ha cirkulation i vattnet. Möjlighet finns dessutom att temperar det med det är en kostnadsfråga som återstår och se hur vi gör.  Badet kommer att vara obemannat så tillsvida att vi kommer att städa och ha någon mindre kontroll  av det, men inte mer. Vi får även titta på hur man gör om någon vill köpa en engångsbiljett.


Birgitta Persson, Bodil Möller och Tom Sörensson tror mycket på förslaget att anläga ett modent kallbad på platsen där roddklubbens brygga idag finns.


Björn Lind, har i flera insändare, debatterat för att Landskrona stad måste ha ett kallbadhus. Dagens planer ser han som mycket spännande.


Här är det första skissförslaget på hur det är tänkt att bli.
Se bilden i större format.
Illustration: Magasin A


Någon servering ska det inte bli i det nya kallbadhuset, däremot bastu och omklädningsrum.
– Tanken är att man själv ska kunna ta med fika, säger Bodil Möller.
Illustration: Magasin A

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser