Lea Gleitman föreläser


91-åriga Lea Gleitman är en få överlevande från Förintelsen som fortfarande finns i livet, och som kan och orkar berätta sin historia. Här från en föreläsning i våras på landets största gymnasieskola, Polhemskolan i Lund. I 24 år har hon aktivt varit ute och informerat barn och ungdomar i svenska skolor om sina erfarenheter av andra världskrigets fasor och om vikten av att lära av historien. Foto: Privat.

På onsdag har du chansen att ta del av en gripande ögonvittnesberättelse från en som överlevt ett koncentrationsläger.

Lea Gleitman är en av Förintelsens få judiska överlevande som fortfarande är i livet.  Den 15 april 1945 befriades hon av brittiska trupper i koncentrationslägret Bergen-Belsen.

Lea Gleitman är medlem i informationsgruppen Förintelsens Ögonvittnen.
Sedan 1991 besöker hon svenska skolor för att informera om förintelsen och berättar om sina egna upplevelser från gettot i hemstaden Sosnowiec, tvångsarbetslägret Gräben bei Striegau i östra Tyskland och därifrån dödsmarchen mot Bergen-Belsen.

– Fördraget är en två timmar lång och är gripande berättelse från en som var med. Boken ”om detta må ni berätta” delas ut gratis till de första femtio besökarna, säger Roger Lindskog från arrangerande Västra Socialdemokratiska föreningen.
– Det är ett öppet möte så alla är hjärtligt välkomna.  Kaffe och kaka kommer att serveras efter föreläsningen.

Föreläsningen av Lea Gleitman hålls den 7 oktober klockan 17:30 på Västra Fäladens Folkets Hus.

Till arkivet