Annons

Gränslös vänskap mellan barn

Sebastian Majewski ger tummen upp till Andy och Laurita Guerra, följt av "Hola, ¿cómo estás? och visade att Landskronaeleverna minsann lärt sig lite spanska under brevväxlingens gång. Hela klassen hade hjälpts åt att baka.

Sebastian Majewski ger tummen upp till Andy och Laurita Guerra, följt av “Hola, ¿cómo estás?” och visade att Landskronaeleverna minsann lärt sig lite spanska under brevväxlingens gång. Hela klassen hade hjälpts åt att baka.

Tänk om kraften och nyfikenheten hos barn kunnat fortsätta in i vuxenvärlden. Då hade denna plats i universum varit betydligt trevligare att bo på. Ett bevis för de ungas öppenhet gavs det prov på under onsdagen då två barn från Chile gästade en fjärdeklass på Seminarieskolan. Efter en blygsam och lite trevande start på mötet så lossnade det rejält. Och när det var dags för tårta sken alla barn och övriga i klassrummet ikapp med septembersolen utanför fönstret.

Annons
 

På onsdagen hade klass 4E på Seminarieskolan mycket speciella gäster. Det var syskonen Andy och Laurita Guerra, 11 respektive 8 år, från Valparaiso i Chile som hälsade på. Anledningen till besöket var att elever i klassen under en period brevväxlat med syskonen och deras vänner i den chilenska hamnstaden.
De båda barnen anlände tillsammans med en ledsagare till Köpenhamn för sex dagar sedan.
– Det var en lång resa. Allt som allt tog det oss 22 timmar att komma hit, säger Andy Guerra genom tolken Elin Skånberg som arbetat fem månader på en eftermiddagsverksamhet för fattiga och utsatta barn på ett bibliotek i ett slumområde i Valparaiso.

Det är den danska organisationen Nordisk-Chilensk Kulturförmidling som öppnat ett bibliotek i den chilenska staden och i detta driver en verksamhet som riktar sig mot barn från slumområdena. Organisationen ansökte om, och fick fondpengar, av Chilenska staten för att göra en resa till Köpenhamn och Landskrona för att träffa de barn som man haft kontakt med via brev. Väl på plats på Seminarieskolan presenterade Laura och Andy ett bokskrivarprojekt som deras skola har drivit under förra läsåret.

Klassföreståndare för klass 4E på Seminarieskolan är Charlotte Lundin.
– Barnen i klassen skrev i trean brev och skickade teckningar och försökte lära sig lite ord och fraser på varandras språk. Därför känns det extra kul att eleverna nu får träffa två av de som de brevväxlat med, säger hon.
När alla sammanstrålade i klassrummet bjöds det på högläsning, nationalsång och hembakta kakor och tårta.
– Eleverna har verkligen sett fram emot detta. Vi har pratat mycket om Chile de senaste dagarna och entusiasmen att få träffa Andy och Laurita har inte gått att ta miste på, fortsätter Charlotte Lundin.
Det som kändes tydligast i klassrummet var den öppna synen som barnen har för varandra trots de diametrala motsatsförhållandena som de växt upp i. Andys och Laurita Guerras föräldrar sitter båda i fängelse i hemlandet. 13 respektive 10 år efter att de handlat med narkotika.
– De kommer från slummen och de tvingades till att leva på brottslighet för att kunna överleva, säger Anne Hansen som grundat Nordisk-Chilensk Kulturförmidling.
– De lever under omständigheter som vi har svårt att föreställa oss.
Men trots detta så är det inget som varken de båda från Chile eller de svenska eleverna verkar bry sig om då de träffas. Blygsamhet förbyttes snabbt till nyfikenhet och snart pratades det om såväl böcker som fotboll och mat med tolk till hjälp.

Efter halvannan timme på skolan väntade en liten rundvandring i Landskrona innan kosan åter styrdes till Köpenhamn för fler träffar med skolbarn. Och på söndag väntar en ny långresa, denna gång tillbaka till hemlandet för Andy och Laurita Guerra med sinnet fullt av nya intryck att dela med vännerna i Valparaiso.

Jovisst, gillade Andy Guerra fotboll och visade upp den chilenska landslagströjan han hade på sig under sin huvtröja.  - Träningsbyxorna är från min egen klubb, berättade han.

Jovisst, gillade Andy Guerra fotboll och visade upp den chilenska landslagströjan han hade på sig under sin huvtröja.
– Träningsbyxorna är från min egen klubb, berättade han.

Förväntansfullt och spännande när barnen möttes för första gången. Klassrummet var dekorerat med chilenska och svenska flaggor.

Förväntansfullt och spännande när barnen möttes för första gången. Klassrummet var dekorerat med chilenska och svenska flaggor.

Elin Skånberg översätter vykorten som Andy och Lauritas kompisar skickat med till eleverna i Landskrona. Därefter högläste Laurita den av barnen skrivna boken "Varning! Monsterzon"

Elin Skånberg översätter vykorten som Andy och Lauritas kompisar skickat med till eleverna i Landskrona. Därefter högläste Laurita den av barnen skrivna boken “Varning! Monsterzon”

Sebastian Majewski skär upp tårta till Andy och Laurita.

Sebastian Majewski skär upp tårta till Andy och Laurita.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser