Jaderska Musikfonden delar ut 150 000 kronor

Vid fjolårets stipendieutdelning bjöds det på framträdande av tidigare stipendiater. De som uppträdande vid konserten var, fr v. Johan Bridger, Fabian Düberg, Albert van Pham, Julia Andersson, Daniel Tomanek, Emma Rosenberg, Jenny Fransson och Sara Samuelsdotter. Foto: Privat.
Vid fjolårets stipendieutdelning bjöds det på framträdande av tidigare stipendiater. De som uppträdande vid konserten var, fr v. Johan Bridger, Fabian Düberg, Albert van Pham, Julia Andersson, Daniel Tomanek, Emma Rosenberg, Jenny Fransson och Sara Samuelsdotter. Foto: Privat.
Vid fjolårets stipendieutdelning bjöds det på framträdande av tidigare stipendiater. De som uppträdande vid konserten var, fr v. Johan Bridger, Fabian Düberg, Albert van Pham, Julia Andersson, Daniel Tomanek, Emma Rosenberg, Jenny Fransson och Sara Samuelsdotter. Foto: Privat.
Vid fjolårets stipendieutdelning bjöds det på framträdande av tidigare stipendiater. De som uppträdande vid konserten var, fr v. Johan Bridger, Fabian Düberg, Albert van Pham, Julia Andersson, Daniel Tomanek, Emma Rosenberg, Jenny Fransson och Sara Samuelsdotter. Foto: Privat.

Jaderska Musikfonden i Landskrona kommer i år att dela ut cirka 150 000 kronor. När stipendierna delas ut den 2 november, på Elisabeth Jaders födelsedag, är det den tjugotredje gången det sker.

Ansökningstiden pågår som bäst via musikfondens hemsida och den siste september ska ansökningarna till årets stipendier vara fondstyrelsen till handa. Fonden delar som bekant ut stipendier till ungdomar från eller med anknytning till Landskrona, ungdomar som studerar sång eller musik.

Vid årets utdelning kommer fonden att sammanlagt ha delat ut runt 2,5 miljoner kronor i form av drygt hundratalet stipendier. Något som kommit mer än femtiotalet ungdomar, två körer och ytterligare en musikgrupp till del.

Många ungdomar har fått del av stipendierna flera gånger. Johan Bridger, idag en av Europas bästa slagverkare, fick del av stipendiepengarna fem år på rad från 1996 och framåt, pengar som han använde till studier bland annat i USA.

Den person som musikstuderande landskronaungdomar framför allt har att tacka för denna stipendiemöjlighet är advokat Claes Munck af Rosenschöld. Han var den barnlösa Elisabeth Jaders advokat och den som föreslog henne att låta testamentera sina tillgångar till bildandet av en stipendiefond. Och musik var det som låg Elisabeth Jader varmt om hjärtat.

Sedan Claes Munck avlidit blev hans hustru Dagmar ordförande i fonden, och under många år delades stipendierna ut hemma hos familjen Munck. Sedan blev stadshusets kommunstyrelsesal inramning åt utdelningen som därefter förrättades av dåvarande fullmäktigeordföranden Lennart Söderberg. En roll som nuvarande fullmäktigeordföranden Gunlög Stenfelt i år kommer att överta.

Läs mer om Jaderska Musikfonden på jaderskamusikfonden.se

Till arkivet