Annons

Färgstark och knivskarp fotokonst

Scarlett Hooft Graafland har roligt när hon reser runt i världen och fotograferar. Hennes konstnärskap är bekvämt placerat på gränsen mellan fotografi, performance och skulptur.

Scarlett Hooft Graafland har roligt när hon reser runt i världen och fotograferar.
Hennes konstnärskap är bekvämt placerat på gränsen mellan fotografi, performance och skulptur.

Med knivskarpa färgstarka stora fotografier visar Scarlett Hooft Graafland världen ur ett spännande perspektiv då hon ställer ut i Landskrona Konsthall. De som gillar hennes bilder som finns på tre flottar i vallgraven ska definitivt gå in.

Annons
 

Scarlett Hooft Graafland är en holländsk fotograf med hela världen som arbetsfält. Hennes foto är dokumentationer av noggrant koreograferade iscensättningar i så olika miljöer som Bolivias saltöknar, Madagaskars övärld och Kanadas arktiska vidder.

Att beskriva hennes bilder är onödigt. Det talar mycket för sig själv. Här är inget flummigt och oskarpt. Tvärtom. Ändå så finns där så mycket mer i hennes bilder än det som först verkar uppenbart.
De analoga bilderna är så stora, klara och skarpa att de nästan lyser på väggarna i konsthallen.
– Jag fotograferar analogt för att just färgerna ska återges rätt. Det är stor skillnad gentemot digitala bilder, säger hon som använder en Agfa Ultra 50-film för de starka färgernas skull.
– Bilderna är helt oredigerade eller förstärkta.

Det intressanta är att bilderna oftast får betraktaren att le. Med på bilderna är oftast människor i olika uttryck. Ibland är det hon själv som ligger över ett hustak, andra gånger är det lokalbefolkning som hjälpt henne genom att luta sig mot en igloo byggd av apelsinlemonad eller ligga på marken med benen upp för ett träd. Låter det konstigt? Det är det inte när man ser bilderna.
– Jag är väldigt beroende av lokalbefolkningen. Det är de som ger liv åt bilderna. De, tillsammans med träden, säger hon och berättar vidare.
– Just träd är något som jag är fascinerad av. Och därför är konsthallen här i Landskrona så fantastisk. Naturen utanför fönstren blir som en del av bilderna, säger hon och ler.
– Det är en helhetsupplevelse.

Om Scarlett Hooft Graafland
Hooft Graafland (1973) har en BFA från Royal Academy of Art, Haag, Holland och MFA från Parsons School of Design, New York. Hennes arbeten har visats på en mängd internationella utställningar och fotofestivaler, t.ex Rencontres d’Arles, the World Expo in Shanghai, MOCCA Museum in Toronto, Huis Marseille Museum of Photography in Amsterdam, MAC museum in Lima, Peru and the Museum of Photography in Seoul, Korea.
Förutom redan nämnda platser hon dokumenterat så har hon bland annat varit på Sokotra, en liten ögrupp utanför Jemens kust. Även här är träd något som fångat fotografens intresse.
– Deras form är spännande. Det ser nästan ut som att det är rötterna som är ovan mark, säger fotografen och skrattar.

En annan bild från ön föreställer tre kvinnor iklädda burkas och i famnen håller de långa vita ballonger.
– Hon som står i mitten känner jag. Hon är tillvardags själv fotograf men hon dokumenterar nyheter. Och det är ett tufft jobb i Jemen idag.

Själv bedyrar Scarlett Hooft Graafland att hon inte på något vis är politisk.
– Inte alls. Det är klart att jag värnar om miljö och människors välmående men jag tar inga bilder med några politiska baktankar.

Missa inte lördagens vernissage mellan 13-17 och med invigning klockan 14. Scarlett Hooft Graafland är då på plats och berättar om sina bilder.

Utställningen pågår till den 25 oktober.

Scarlett Hooft Graafland har nära till leendet och skrattet när hon berättar om sitt konstnärskap.

Scarlett Hooft Graafland har nära till leendet och skrattet när hon berättar om sitt konstnärskap.

Missa inte att ta en närmare titt på kyrkorna från Island.

Missa inte att ta en närmare titt på kyrkorna från Island.

Vanishing Traces är en av få bilder där ingen männsika finns med.  Foto: Scarlett Hooft Graafland.

Vanishing Traces är en av få bilder där ingen männsika finns med.
Foto: Scarlett Hooft Graafland.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser