Kroppstavera mera på museet

Björn Eds synonymsnurra hade vi behövt i veckan när sökte ett annat ord för trapphus.
Björn Eds synonymsnurra hade vi behövt i veckan när sökte ett annat ord för trapphus.
Björn Eds synonymsnurra hade vi behövt i veckan när sökte ett annat ord för trapphus.
Björn Eds synonymsnurra hade vi behövt i veckan när sökte ett annat ord för trapphus.

Det är tur vi har öron annars hade leendet gått varvet runt. Släpp in fyra journalister på en förhandsvisning av museets nya utställning Lekstäver och orddjur – en tillställning för barn och alla andra, och lyckan är gjord.

Utställningsformgivaren och ordmakaren Björn Ed dyker ner bland stora träbokstäver, formar namn och ord som han sedan bygger arkitektoniska skulpturer av.
– Här finns hela alfabetet. Men inget Q, det blev inte snyggt, säger han som annars löst såväl Å, Ä och Ö på ett kreativt sätt i borrmaskinen.

Björn Ed är en människa som barnet inte övergett. Han tar oss med på en snabbtur till orddjurens och lekstävernas magiska värld.
– Kroppstavera mera, utbrister han och möts av ett samstämmigt ”VA?”
– Det handlar om att inspirera barn att erövra språket på alla sätt, förklarar han och sätter sig bland en massa lådor med ord på och börjar formera meningar.

Lekstäver och orddjur är en ny utställning av ord- och bildkonstnären Magnus Lönn, författare till Fantastikboken och skapare av finurliga utställningar som tidigare visats på museet. Denna gång har han tagit med Björn Ed på vokabeltåget.
– Magnus är den konstnärlige och jag den mer handfaste, säger Björn Ed och det är bara att kapitulera för en gränslös och fantasifull plats som stimulerar lusten till språket och inspirerar till bokstavslek. Tänk om skolan haft dessa resurser. Det har de! Det är bara att boka in sig för ett besök.
– Alléskolan kommer med alla sina klasser från förskolan upp till årskurs 4 för att delta i kreativa workshops, berättar museilektor Anneli Oxenstierna och förklarar att de äldre eleverna på skolan ska arbeta med Poem express, som är något av en internationell poesifestival.

Utställningen ingår i museets program för Bästa Biennalen 2015. Bästa biennalen är en regional konstfestival för barn, unga och andra nyfikna som pågår den 17 oktober – 1 november.

Vernissage är det på söndag den 6 september och då kan besökarna göra som journalisterna – stava sig fram bland byggstäverna, vandra längs ordgator och meningsbyggnader och använda Blandpelaren för att uppfinna helt nya ord.
– Ha nu så skoj vid era ordbehandlare, avslutar Björn Ed.

Program för söndagens vernissage Kl. 14.00 Magnus Lönn och Björn Ed berättar om utställningen Kl. 13-16 Skapa och prata i Ateljé Nell – teckna bokstäver och mellanrum. Bildpedagog på plats. Drop-in.

- Kroppstavera mera, uppmanar Björn Ed och bygger fram sommarvita hus.
– Kroppstavera mera, uppmanar Björn Ed och bygger fram sommarvita hus.
Till arkivet