Annons
Fredagen den 21:e januari
2.2°C 9.7m/s
Dagens namn: Agnes, Agneta

Fantasin ska utmana normerna

Friends och Unga Klara gästade Albanoskolan.  Foto: Sara P Borgström

Friends och Unga Klara gästade Albanoskolan.
Foto: Sara P Borgström

Normer kan verka oförargliga, men blir lätt till osynliga regler som styr våra tankar och handlingar. I går var det Sverigepremiär på Friends och Unga Klaras projekt ”Med rätt att vara”. Ett projekt som som med fantasins hjälp utmanar normerna. Först ut att ta del av en fantasistimulerande teaterföreställning var elever och personal på Albanoskolan.

Annons
 

Pjäsen som ingår i projektet och som spelas av professionella skådespelare från Unga Klara heter ”De jag egentligen är” gick onekligen hem bland barnen på Albanoskolan.
De var verkligen med på noterna, säger projektledare Sara P Borgström och förklarar att projektet vill vi ge både lärare och elever verktyg för att tillsammans jobba med skolans demokrati- och värdegrundsuppdrag.
– Vi hoppas kunna dra ett strå till stacken för en skola som genomsyras av mångfald och ömsesidig respekt – och där alla tillåts att vara allt de är, säger hon.

Teaterföreställningen leker med tanken att vi inte bara har en kärna, utan många.
– Det är en konstupplevelse, menar projektledaren allt medan skådisarna spelar upp scener om levande skogar, superkrafter, stulna identiteter på nätet och kapade konton på Instagram.

Med projektet som sannerligen ligger i tiden, vill Friends och Unga Klara förändra negativa attityder inför olikheter, uppnå ökad kunskap om barns rättigheter, aktivera och engagera lärare och elever för ett klimat som främjar mångfald.
– I projektet ingår det en gratis webbutbilning, en snabbkurs i normkritik, för skolornas personal, berättar Sara P Borgström.

Friends och Unga Klaras projekt ”Med rätt att vara” hade i går premiär i Landskrona. Höstens turné innehåller 150 föreställningar, från Ystad till Kiruna. Omkring 5 000 elever och 500 lärare kommer att ta del av projektet. 12 föreställningar ges i Landskrona på Albanoskolan, Alléskolan och Västervångskolan.
Det är skolans skyldighet att se till att inget barn kränks eller diskrimineras. Ändå visar den senaste Friendsrapporten att 60 000 barn är mobbade i Sverige och att en tredjedel av eleverna inte upplever att lärarna agerar vid kränkningar. ”Med rätt att vara” ska underlätta arbetet för en öppnare skola där alla visar respekt för varandra.

Projektet möjliggörs av Svenska PostkodLotteriet.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser