Annons

Slutspurt för fotofestivalen

Det har gått en dryg vecka sedan fotofestivalen invigdes. Nu gäller det att vara på hugget så att man inte missar något. Kommunalråd Jonas Esbjörnsson (S) har ett stort fotointresse.

Det har gått en dryg vecka sedan fotofestivalen invigdes. Nu gäller det att vara på hugget så att man inte missar något. Kommunalråd Jonas Esbjörnsson (S) har ett stort fotointresse.

Avslutningshelgen för Landskrona fotofestival den 29-30 augusti har ett nog så rikt utbud som den första framgångsrika helgen. Varför inte passa på att delta i en fototävling med lånad kamera. Bästa bilden vinner en tjusigt designad kamera.

Annons
 

Här kan du i punktform se vad som händer på fotofestivalen i helgen.

• Alla utställningar är öppna under helgen mellan 10-18, idag är det öppet 12-17.

• Neva Books har containern full med intressanta fotoböcker och finns på plats på Kasernplan under helgen.

• Olympus kommer med sin demonstrationsvagn och har 100 kameror med som festivaldeltagarna erbjuds låna under två timmar. När kamerorna återlämnas laddas bilderna ner i låntagarens egen smartphone och på Instagram. Bästa bilden som en festivalbesökare tagit med en lånkamera vinner en Olympus OM-D E-M5 MII kamera till ett värde av 17.000 kronor.

• Knut Koivisto håller ett föredrag/workshop om mobilfotografering under lördagen med uppföljning av inlämnade bilder från deltagarna dagen efter.
Knut Koivisto är en av Sveriges mest respekterade porträttfotografer. Han rör sig fritt mellan nöjesvärlden och näringslivet. Hans bilder utmärks av en avskalad närvaro där personen alltid står i fokus. Dessutom undervisar han och håller föredrag. Förutom kurser i porträttfoto håller han även workshops i mobilfoto, både i Sverige och utomlands, både för proffs och amatörer. När det gäller just mobilfotografering var det Kurts bilder man under en lång period kunde se på Fotografiskas instagram-konto.

• Artist talks med Viktor Kolár, Anna Strand och Coskun Aral.
Här kan nämnas att Coskun Aral förra året utsågs av Landskrona Foto till Artist in Residence, det vill säga att han fick en möjlighet att bo i Landskrona i tre månader i syfte att skapa ett ”fotografiskt projekt”. Aral valde att porträttera människor han mötte som tvingats att lämna av krig och oroligheter drabbade hemtrakter. Nu ställs resultatet ut på festivalen under namnet Exodus (uttåg, bilder som syns på fasader och murar runt om i staden.

• Föredrag med Göran Segerholm om fotografens eget bildspråk.
Göran Segeholm är en frilans fotograf som ägnar det mesta av sin tid åt att tänka på fotografi ur olika perspektiv. Han har skrivit fem böcker i ämnet och gjort ett otal fotografintervjuer genom åren, dels i en roll som chefredaktör och journalist, dels som upphovsman till podcasten Bildradion. Göran älskar att föreläsa och undervisa, och det gör han regelbundet på Linnéuniversitetet och vid Högskolan i Jönköping. Dessutom är han huvudlärare för utbildningsdelen av Fotografiska i Stockholm, där han coachar fotografer på olika nivåer.

• Samtal med Börje Bengtsson om konsthandeln av idag och hans samarbete med Olle Ljungström. Börje Bengtsson är konsthandlare och boende i Landskrona som driver Still Kicking Gallery i Malmö. Han representerar den mångfacetterade artisten Olle Ljungström och berättar om samarbetet och vänskapen med honom och villkoren inom konsthandeln.

• De skånska fotoskolorna berättar om sin verksamhet.

Det återstående programmet i sin helhet med tidpunkter och platser hittar du här.

Thomas H Johnsson, festivalens konstnärlige ledare, kan snart sammanfatta årets begivenhet men än är pratbubblan tom.

Thomas H Johnsson, festivalens konstnärlige ledare, kan snart sammanfatta årets begivenhet men än är pratbubblan tom.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser