Basvirtuos från stan lirar Beatles i Kina

Rickard Malmsten är på gång med ett nytt projekt. Denna gång till tonerna av The Beatles.
Rickard Malmsten är på gång med ett nytt projekt. Denna gång till tonerna av The Beatles.
Rickard Malmsten är på gång med ett nytt projekt.  Denna gång till tonerna av The Beatles.
Rickard Malmsten är på gång med ett nytt projekt.
Denna gång till tonerna av The Beatles.

En melodisk ringsignal på redaktionsdörren och en halv minut senare sitter Rickard Malmsten vid datorn och visar youtube-klipp med den excentriske pionjären inom modern elektrisk jazz, Jaco Pastorius.
– Han var världens bästa basist. Synd att jag aldrig själv fick uppleva honom live. Jag var 13 när han gick bort, säger Rickard Malmsten hemma i Landskrona på blixtvisit.
– När jag var ung lyssnade vi i familjen alltid på The Beatles. Men när jag började på musikhögskolan så kom Jaco Pastorius in i mitt liv, säger han och börjar namndroppa trummisar som lirat med den världsberömde basisten och som sedermera också korsat Rickard Malmstens väg.

Hur ska han sy ihop säcken denna gång, funderar vi.
Rickard Malmsten är inte svaret sen.
– Jag har tidigare spelat med två av Jacos trummisar, Peter Erskine som spelade med honom i Weather Report, samt med Bob Moses. Nu har jag även lirat tillsammans med Brian Melvin, säger Rickard Malmsten och släpper bomben.
– Brian ringde mig för några veckor sedan och ville ha med mig i sitt projekt Beatlejazz. Jag blev helt tagen för att inte säga chockad. Jag skulle ta vid efter Richard Bona på bas. Bandet består av Brian Melvin och David Kikoski och sen bjuder dom in musiker på gästspel, exempelvis så har John Scofield och Toots Thielemans spelat med i Beatlejazz tidigare.

Beatle-Jazz-All-You-NeedUr Beatles digra låtskatt kommer Rickard Malmsten nu att sätta sig och repa in bland annat;
Beautiful Boy, Blue jay way, Come Together, Hard days night, Here there and Everywhere – Three Views of a secret, Junk, Lady madonna, Let it Be, Piggies, Shes so heavy och And I love here.
Precis som Landskronabasisten har grundarna av Beatlejazz växt upp med The Beatles musik och det är denna man nu sammansmälter med jazz. Bandet firar i år 15-års jubileum. Första spelningen för Rickard Malmstens del med bandet blir på Macau Jazzfestival den 18 september innan en kort turné i Kina inleds.
– Vi kommer att repa tillsammans på eftermiddagen innan festivalspelningen, säger Rickard Malmsten som fått låtlista och toner tillsänt sig.
– Dom litar på min musikalitet. Det kommer att bli gott om utrymme för improvisation, säger han med ett brett leende.

Den 19-20 september spelar Beatlejazz på Pekings största jazzklubb, därefter följer fyra dagar i Shanghai och Guangzhou innan turnén avslutas i Rickards gamla hemstad Hongkong.
– Det ska bli riktigt kul att återvända och visa upp staden för bandet.

Pratar du mandarin?
– Jag bodde elva år i Hongkong och jag kunde tre ord på kinesiska när jag flyttade dit. Under tiden glömde jag två av dem. Nu kan jag bara säga ???, vilket betyder God jul.

Rickard Malmsten vet inte om Beatlejazz har för avsikt att göra någon Europa-turné eller vad samarbetet kan leda till.
– Jag kör på min späckhuggarprincip, en bit i taget.

Håll med om att det vore något att lyssna till på Landskrona Teater. Som gästartister kunde ni dessutom då bjudit in pappa Kitte på bas och istället för Toots Thielemans munspel, kunde ju mamma Ingela, lira lergök…
– Haha… ja, vem vet. Men skämt åsido, jag försöker faktiskt få till en spelning i Landskrona men i vilken konstellation det blir vet jag ännu inte, avslutar Rickard Malmsten.

Lyssna och se när Rickard Malmsten spelar Beatles Yesterday på elbas

Teen Town ”Jaco Pastorious Tribute” Rickard Malmsten & Brian Melvin

Rickard Malmsten vill gärna få till en spelning i Landskrona.. Foto: Pressbild.
Rickard Malmsten vill gärna få till en spelning i Landskrona..
Foto: Pressbild.
... men först en turné med Beatlejazz och dess grundare Brian Melvin... Foto: Pressbild.
… men först en turné med Beatlejazz och dess grundare Brian Melvin…
Foto: Pressbild.
... David Kikoski. Foto: Ross Laciura
… David Kikoski.
Foto: Ross Laciura

Till arkivet