Annons

Fyra EM-medaljer till Linjen

Brons till Annelie Lundell, Linjen, vid OT-EM 2015 i Askim. Foto: Privat

Brons till Annelie Lundell, Linjen, vid OT-EM 2015 i Askim. Foto: Privat

Bangolfklubben Linjens Elisabeth Brandt och Annelie Lundell har spelat EM i sina respektive åldersklasser. Det gick riktigt bra för de båda tjejerna, såväl i lag som individuellt. Sammanlagt plockade de med sig fyra EM-medaljer hem till Landskrona. Vi bad Elisabeth och Annelie att med egna ord beskriva sina respektive EM-tävlingar.

Annons
 

Referat från JEM i Ostrava av Elisabeth Brandt, Linjen
– Efter sex dagars förberedelser på plats började tävlingen. De två första dagarna bestod av en lagtävling där Sveriges juniorlag, där jag fick förmånen att vara lagkapten, tog guld. Det var nio år sedan ett damjuniorlag gjorde det senast och jag är mycket nöjd över hela lagets insats. Tävlingsdag 3 fortsatte spelet med serierna 9-12 där så småningom de individuella medaljerna i slagspelet skulle fördelas. Efter ett något sämre spel under den tredje dagen slutade jag på en åttondeplats, endast tre slag ifrån fjärdeplatsen.
Revanschlusten var alltså stor inför den fjärde och sista dagen på mästerskapet. Cupspel för de 16 bästa tjejerna stod på programmet och ytterligare en EM-guldmedaljör skulle alltså utses. På de två senaste mästerskapen (JEM i Portugal, 2013 och JVM i Finland, 2014) har det blivit medalj i cupspelet och förväntningarna var alltså ganska stora att lyckas lite bättre i just denna disciplinen.
Efter en jämn förstamatch, som fick avslutas med sudden, vann Elisabeth Brandt mot danska Laura Fogh Henriksen och kvalificerade sig därmed för kvartsfinal.
– I denna match spelade jag riktigt bra och vann till sist med fyra banvinster mot en. I semifinalen fick jag möta en tyska och vi båda spelade väldigt bra. Under detta varvet hade jag bara två banmissar. Tyskan hade en mer och därmed kunde jag till sist vinna med 2-1. Att vinna den matchen och veta att man som sämst kan bli tvåa, är en skön känsla. Man kan bara gå ut och fokusera på sitt eget spel och ge allt för man har inget att förlora.
– I finalmatchen ställdes jag mot tyskan Maike Haupt och matchen var jämn hela varvet. Haupt började med att ta ledning med 1-0 redan på första banan vilket jag först kunde kvittera till lika på bana 8. På bana 9 tar Haupt dock tillbaka ledningen med ett poäng och det står 2-1. En trea av Haupt på bana 15 gör det möjligt för mig att åter igen kvittera. Jag missar första slaget men sätter det andra. 2-2. Allting avgörs på bana 18, här spikar Haupt och jag slår dessvärre marginellt för hårt och gör en tvåa. Guld till Haupt och silver till mig. Jag inledde dagens tävling lite knackigt men efter varje varv som gick spelade jag allt bättre. Jag är nöjd med dagens spel och känner mig som en vinnare. Att det bara räckte till ett silver denna gång är inget att bli besviken över. Jag spelade bra och kan inte påverka min motspelares fina spel.

Referat från OT-EM i Askim av Annelie Lundell, Linjen
– Det var en dröm som gick i uppfyllelse… Detta är det största jag har gjort under mina 40 år som bangolfare, resultatmässigt!
– Det var inte bara detta fantastiska att ta medalj på EM utan också på det sättet jag gjorde det. Även om bangolf är en liten sport jämfört med de “vanliga” idrotterna, så slår detta allt. Det är ingen som förstår vilken press och vilken millimeter det handlar om.

– För exakt 30 år sedan tog jag en bronsmedalj på EM (1985). Då hade jag spelat nio EM i rad (har även två brons och fyra silver som junior ännu tidigare).Jag gjorde ett långt uppehåll i satsningen för att göra comeback 2008 och har sedan spelat i landslaget (detta var mitt åttonde EM i rad) sedan dess, men utan individuell medalj. Jag förlorade bronset för två år sedan på grund av ett dåligt sista varv.

EM 2015
– På träningen spelade jag läskigt bra. Bättre än någonsin så jag visste vad jag kunde prestera. Att sedan kunna göra det när det gäller är ju en helt annan sak under den press man har på sig under hela 12 varv.
– Tävlingen startade med en lagtävling över åtta varv. Vi tappade 1-2 slag per varv under första dagen, men fortsatte att spela för guld. Dag 2 inleddes dock sämre och vi tappade än fler slag på tyskorna. Ett tag låg vi t o m på fjärdeplats. Men de avslutande sjunde och åttonde varven på lagtävlingen var vi rejält taggade och klättrade till sist upp på en andraplats och kunde därmed säkra silvret, endast sju slag från guldet.
– Den individuella tävlingen inledde jag lite sisådär med en blygsam 17:e-plats. Klättrade sedan stadigt uppåt för att vara den nionde och sista som gick till final. Inför den sista dubbelrundan låg jag femma tack vare enormt bra spel varv 7-10.
Avslutade sista dubbelvarvet i finalen med smått oslagbara 20 på Europabanan och 27 på betongbanan. När jag var i mål började en låååång fruktansvärd väntan på de tre som låg i toppen. De hade fem banor kvar och de hade sju respektive åtta slag på sig på de fem sista banorna för att slå mej… Endast den blivande europamästaren klarade detta och vann med tre slag före mej och en tyska som hade samma resultat! Plötsligt var inte bara medaljen klar utan jag hade chans på silver. Vi fick spela “sudden death” på bana 1, och jag missade spiken hårfint, medan hon satte den. Det gjorde inget för jag var så fantastiskt supernöjd med min bronsmedalj som jag väntat på länge…
– Jag var gladare än vinnaren till och med. Det var svårt att ladda om efter att jag hade gett allt under de sista varven så jag var helt slut. Resultatet jag hade på den senare delen av tävlingen (varv 7-12) var osannolikt bra, jag var bäst av alla oavsett klass. Jag spelade ett drömspel som var helt overkligt…

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser