Annons

Världskonst i Fröfabriken

Thomas Millroth, landets ledande kännare av Carl Fredrik Reuterswärds konstverk samt Tonie Lewenhaupt, konstnärens hustru, visade upp verken som nu kommer att maganiseras i Landskrona.

Thomas Millroth, landets ledande kännare av Carl Fredrik Reuterswärds konstverk samt Tonie Lewenhaupt, konstnärens hustru, visade upp verken som nu kommer att maganiseras i Landskrona.

Sedan tidigare finns två skulpturer av den världsberömde konstnären Carl Fredrik Reuterswärd placerade i det offentliga rummet i Landskrona. Det är den dubbelpipiga Non-Violence-pistolen utanför museet samt skulpturen “Två personligheter” utanför stadshuset. Nu finns ytterligare flera hundra stora som mindre skulpturer i förvar i ett magasin på Fröfabriken.

Annons
 

Landskrona kan sedan ett drygt år tillbaka stoltsera med en permanent utställning på museet med Carl Fredrik Reuterswärds Non-Violence-verk i målningar, teckningar och skulptur.
Här visas ett urval ur den donation kommunen mottog ett par år tidigare. Nu hoppas stadens kulturförvaltning och dess tillförordnade chef, Kjell Thoresson, att succén ska upprepas.
– Vi hoppas på en permanent utställning av Carl Fredriks skulpturer i Landskrona. Att ha magasinet nära möjliggör och förenklar också förnyelse av en sådan utställning, säger han och menar att en bärande tanke med flytten till Landskrona är att skulpturerna ska kunna visas upp mer.
– Det är ingen hemlighet att Pumphuset vill bygga ut. En tanke är då att skapa en yta åt en permanent skulpturutställning på plats.

– Från början hade Calle alla skulpturerna i hemmet i Lausanne, Schweiz. Det var tillbyggnad efter tillbyggnad i det huset, minns vännen, författaren och konstvetaren Thomas Millroth.
– När han sen flyttade till nytt boende hamnade hans samlingar på ett magasin i Varberg.

Thomas Millroth sitter med i CFR-stiftelsen och gläds åt den överenskommelse man gjort med Landskrona stad.
– I Landskrona händer det saker. Carl-Fredrik har alltid sökt samspelet med samhället i sin konst. På ett lager finns inget liv för konsten, det blir till en isoleringscell men nu kan man plocka ut verken, ställa de i en park eller någon annanstans.

Landskrona stad ska disponera samlingen som fortfarande kommer att tillhöra Carl Fredrik Reuterswärds stiftelse. Skulpturer ur samlingen kommer att kunna visas både inomhus och utomhus i offentliga miljöer i Landskrona under längre eller kortare tidsperioder.
– Att ha en sådan stor och betydande samling av en så pass namnkunnig konstnär som Carl Fredrik Reuterswärd möjliggör även att Landskrona stad kan använda delar av samlingen som utlån vid inlån av konstföremål från andra museum, säger Kjell Thoresson.

Vid pressvisningen ligger flertalet av skulpturerna fortfarande nerpackade i trälådor eller invirade i wellpapp på lastpallar i det nybyggda magasinet inne på Fröfabriken. En handfull finns dock utställda i den stora, öde fabrikslokalen, som en gång i tiden inhyste Weibulls frötork. Med suggestiv belysning har man lyckats skapa ett Cisternerna-light*.
– Tänk vilka möjligheter det finns i detta hus, säger kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt, även hon på plats och bevistar konstverken.

*Cisternerna på Söndermarken mitt emot Zoo är Köpenhamns gamla vattenreservoarer som förvandlats till spektakulärt konstmuseum.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser