Annons
Tisdagen den 7:e december
Dagens namn: Angela, Angelika

Många vill ge ut en fotobok

I en värld där vi överöses med bilder kan fotoboken bidra till att skapa förståelse och ge en analys av fotografierna.

I en värld där vi överöses med bilder kan fotoboken bidra till att skapa förståelse och ge en analys av fotografierna.

Det nyinstiftade bokpriset Landskrona Foto & Breadfield Dummy Award kom till som en följd av den Fotoboksdag som årligen arrangeras under Landskrona Foto Festival. I år arrangeras fotoboksdagen söndagen den 23:e augusti.
– Intresset för fotoboken som form har under de senaste åren ökat lavinartat och vi vill med priset ge fotografer en möjlighet att få sina bokprojekt realiserade. Vi är förvissade om att fotoboken kan bidra till att förstå och analysera fotografier i en värld där vi översköljs av bilder, säger Göran Nyström verksamhetsledare för Landskrona Foto.

Annons
 

Förklaring:
En Dummy är ett provexemplar av en trycksak, som kan ha en skissartad utformning.
En Open Dummy Review är när en fotograf presenterar sitt projekt inför publik.
Arrangörerna är överväldigade av det stora antalet ansökningar, 105 dummies från hela världen har skickats in. 

– Kvalitén är genomgående hög och juryn har haft ett svårt och utmanade arbete att välja ut fyra projekt, varav ett slutligen blir vinnare av priset.

Juryn består av: Per Lindström (Landskrona Foto), Jenny Lindhe (Breadfield), Silvia Loddo (Osservatorio Fotografico), Nick McLean (Éditions du LIC) och Veronique Bourgoin (konstnär).

De fyra utvalda fotograferna kommer till fotoboksdagen den 23 augusti för att presentera sin dummy under Open Book Dummy Reviewen på fotoboksdagens förmiddag. Här får de chansen att inför en expertpanel och publik få feedback på sitt projekt. Dessa dummies visas även som en utställning i teaterns foajé för festivalpubliken att bläddra i.

De fotografer vars projekt nu valts att presentera sig är Meral Guler (USA) & Dan Porter (UK), Nadja Bournonville (SE), Marco Frauchiger (CH) samt Rick Pushinsky (UK).

Som avslutning av fotoboksdagen tillkännages vinnaren av Landskrona Foto & Breadfield Dummy Award.

Priset innebär att man får sin dummy formgiven, tryckt hos Göteborgstryckeriet och utgiven i slutet av året på Breadfield Press och Landskrona Fotos förlag. Priset har ett värde på cirka 15000 euro. Formgivaren för priset är Londonbaserade Damien Poulain. Genom sitt förlag OODEE samarbetar han bland annat med fotograferna Pieter Hugo, Charlotte Dumas, Viviane Sassen och Roger Ballen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser