Annons
Tisdagen den 7:e december
Dagens namn: Angela, Angelika

Nu byggs fotofestivalen upp

Något av en nestor i fotobokssammanhang är Greger Ulf Nilson. Idagarna fungerar han som gästkurator till Lars Tunbjörk prisbelönta utställning Vinter som just nu hängs i kulturförvaltningens gamla lokaler i Rådhuset.  Foto: Göran Nyström (verksamhetsledare Landskrona Foto)

Något av en nestor i fotobokssammanhang är Greger Ulf Nilson. Idagarna fungerar han som gästkurator till Lars Tunbjörk prisbelönta utställning Vinter som just nu hängs i kulturförvaltningens gamla lokaler i Rådhuset.
Foto: Göran Nyström (verksamhetsledare Landskrona Foto)

Annons
 

Nu är de på gång. På riktigt. Likt flitiga arbetsmyror kan man följa de nyupptrampade stigarna mellan teatern, museet, rådhuset och andra våningen på Tyghuset och vidare ner till konsthallen. Personalen på kulturförvaltningen har några svettiga dagar på sig att bygga upp Landskrona Foto Festival.

Inne i Rådhuset, hamras och hängs det mest för dagen. Lokalerna som var tänka för en stor restaurangkedja får i avvakta på vidare beslut i den fråga, äran att utgöra galleri åt det senaste tillskottet i fotofestivalen: nyligen bortgångne Lars Tunbjörk och hans prisbelönta utställning Vinter från 2007.

Frilansfotografen Lars Tunbjörk räknades vid sin bortgång i våras till en av landets kändaste och viktigaste fotografer. 1993 gav han ut boken ”Landet utom sig” där hans humoristiska och surrealistiska bilder gjorde honom känd för en bredare publik.

På plats och hänger utställningen är Greger Ulf Nilson, nära vän och samarbetspartner med nyligen bortgångne Lars Tunbjörk. Utställningen och boken Vinter blev Lars Tunbjörks sista fullbordade verk. Utställningen visas under Landskrona Foto Festival i Landskronas Rådhus och öppnar separat, fredagen den 21 augusti, dagen efter festivalens officiella invigning. Vinter kommer att presenteras av Greger Ulf Nilson och Tunbjörks franska gallerist Gilou Le Gruiec från Galerie VU i Paris.

Tre år efter starten fortsätter Landskrona Foto Festival att locka till sig världsnamn. I år är det som vi tidigare nämnt Duane Michals, stilbildare inom modernt konstfotografi, den ukrainska Hasselbladspristagaren Boris Mikhailov, och den brittiska konstnären Tacita Dean som är festivalens huvudnummer. Under perioden visas även flertalet internationella utställningar som aldrig tidigare har visats i Sverige. Till Landskrona den 20–30 augusti kommer också några av världens ledande auktoriteter inom fotografi, inbjudna som föredragshållare på festivalens olika seminarier och föredrag. Totalt kommer nittiotre fotografer från över tolv olika nationaliteter att vara representerade under årets festival.

– Det är dock inget självändamål för festivalen att utökas. Den grundläggande idén från början med festivalen var och är fortfarande kvalitet och tyngd. Vi har hela tiden haft som självklar ambition att introducera den internationella fotografiscenen i Sverige gällande både utställare och föredragshållare, har festivalens visionär, Thomas H Johnsson, sagt vi flertal tillfälle.

Fotografen och konstnären från Landskrona, Thomas H Johnsson, har skapat festivalens form och inriktning och har sedan starten 2013 varit dess konstnärlige ledare. Fotografen Jan Henrik Engström mer känd under sina initialer JH blev gästkurator ifjol och i år delar de båda på det konstnärliga ansvaret.

Nu växer festivalen och det rejält. Tre dagar blir tio. En eftergift mot publiken.
– Tyngdpunkten av arrangemangen läggs under första helgen, mitt i veckan håller utställningarna öppet med något enstaka föredrag, och under andra helgen fortsätter vi med fler arrangemang. Detta efter önskemål från besökare som inte har möjlighet att ta del av utställningarna under några få datum, förklarar Thomas H Johnsson.

– Känslomässigt är det stimulerande att vi redan efter två år har möjlighet att låta festivalen växa och förhoppningen är att den kommer att fortsätta utvecklas och förändras löpande.

I år har festivalens kuratorer cirkulerat öppet runt begreppet fiktion.
– Ingen av oss tror på tema i detta samanhang. Med ett tema är det lätt att man målar in sig i ett hörn och visar material mer för att följa temat än för att det är intressant. Det är fantastiskt att vi lyckats sätta ihop en så här sammanhållen festival med så pass många och intressanta konstnärskap.
Frågan är då vad ledarna själv håller som vassast.
– Jag är väldigt stolt över att kunna presentera Alexia Monduits “Into My Song”. Jag såg delar av den under Paris Photo i höstas och blev omgående förälskad. Men egentligen vill jag inte favorisera någon. Det är en tung helhet vi fått ihop och det har varit ett slitsamt arbete att ro allt detta i land, säger Thomas H Johnsson.

– Även jag är mest glad och stolt över helheten, säger JH Engström.
– Men jag nämner särskilt gärna Tacita Dean, Veronique Bourgoin och Mia Engberg. Och att vi kan visa Duane Michals och Boris Mikhailov, som dessutom kommer hit personligen, här känns helt fantastiskt.

– För oss är det viktigt att avsändaren känns i hela kureringslinjen. Det är även viktigt att en festival håller ihop, det är för oss helt ointressant med ett potpurri eller smörgåsbord utan riktning eller helhet i visionen. På samma sätt som man kurerar en enskild utställning måste man kurera en festival, fortsätter de konstnärliga ledarna.

Landskrona Foto Festival är en intim festival som vill öppna upp för samtal och kreativa möten. Man ska enkelt kunna sätta sig vid ett bord och ta ett glas tillsammans och diskutera de bilder man precis sett. På så vis skapar festivalen ett viktigt forum i dagens extrema bildflöde.

Fredagens (21/8) internationella seminarium ”Metamorphosis of Photography” koncentreras i år runt frågeställningar som: Bilden som dokument. Bilden som verklighetsbärare. Bildens koppling till litteraturen. Medverkande föredragshållare är: Michael Famighetti (Aperture Magazine New York), Diane Dufour (Le Bal Paris, director), Andrea Holzherr (Magnum Photos Paris), Corinne Vionnet (Fotokonstnär Schweiz).

Övriga medverkande på festivalens olika föredrag och artist talks är: Rieko Shiga, Mishka Henner, Vladimir Birgus, Michaela Bosakova, Halil, Chris Shaw, Alexia Monduit, Veronique Bourgoin, Dita Pepe, Scarlett Hooft Graaflandsamt, Jem Southam, Coskun Aral, Jindrich Streit, Stepanka Bieleszova, Vaclav Podestat, Viktor Kolár, Lieko Shiga, Mishka Henner, Tony Cairns och Kalev Erickson från Archive of Modern Conflict, Anna Strand, Börje Bengtsson, Anna Alverhag och Johanna Syrén, samt Knut Koivisto och Göran Segeholm.

Ett särskilt arrangemang under festivalen är Fotoboksdagen (23/8) med Open Dummy Review, seminarium om fotoboken och en rejält utbyggd fotoboksmarknad. Ett nytt pris är instiftat – Landskrona Foto & Breadfield Dummy Award – där det bokprojekt som bedöms som det bästa i festivalens Open Dummy Review blir utgivet.
Fotoboksdagen projektleds av Jenny Lindhe, Tony Kristensson och Tommy Arvidsson.

Bland övriga arrangemang under Landskrona Foto Festival kan nämnas: Öppen scen, Pecha Kucha om fotoböcker, Morgonfilm (Curators Choice), Boksigneringar, Portfolio Review och mycket mer. Besökare kan komma spontant och hänga i festivaltältet över ett glas där det är fri entré. För att besöka utställningar eller artist talks behövs biljett.

I festivalen deltar också några grupper med egen kurering av utställningar. Helsingborgs Dagblads kulturredaktion arrangerar en egen fotosalong. De skånska folkhögskolornas fotoutbildningar (Fridhem, Östra Grevie och Munka Ljungby) visar en specialkurerad utställning av utvalda avgångselever. Den lokala sammanslutningen Urinvånarna presenterar en kollektiv utställning med inbjudna gäster. På stadsbiblioteket visas en utställning av Åsa Karlsson där hon utgår ifrån sin fascination för boken som föremål.
fotobok_lars_thunbjork

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser