Passionerad konst på Pumphuset

Utställningen på Pumphuset som har vernissage på lördag utstrålar såväl värme och passion som styrka och tålamod. Det är konstnärsparet Aniela Wojdyno-Pasquini och Antonio Pasquini som visar upp tavlor som skulpturer.

När Landskrona Direkt träffar Aniela Wojdyno-Pasquini och Antonio Pasquini berättar de glatt som sitt passionerade förhållande såväl som par som sitt till konstnärskap. De båda målar och skulpterar men deras tillvägagångssätt skiljer sig en hel del.
– Antonio arbetar mycket ut ifrån sitt huvud. Han vet vad han vill och är mycket noggrann i sitt skapande. Varje moment är mycket noga genomtänkt, säger Aniela Wojdyno-Pasquini om sin makes sätt att arbeta.

– Men så jobbar inte Aniela, säger Antonio Pasquini.

– Hon gör först exakta modeller av lera eller gips av det hon vill tillverka. Sedan kör hon igång och hon är temperamentsfull när hon skapar. Hon arbetar som en riktig konstnär. Jag är mer som en vandrare, säger Antonio Pasquini och ler.

Eftersom de båda delar ateljé så händer det ofta att de kommenterar varandra och kommer med tips. Ibland funkar det. Ibland inte.
– Ibland tittar jag på Antonio och frågar honom om han verkligen är skulptör, säger Aniela Wojdyno-Pasquini och skrattar.

– Men vi kompletterar varandra bra. Konst är passion för oss och något man måste jobba med hela tiden. Ingenting, varken i skapandeprocessen eller i kärleksförhållandet kommer av sig själv. Man måste hela tiden jobba och göra det tillsammans, säger maken.

– Vi har dock vårt helt egna sätt att tänka och det är därför vi aldrig konkurrerar med varandra. Det kan vi inte.

På väggarna hänger tavlor av båda konstnärerna och det är allt från akvarell till olja. Antonio Pasquinis verk är mer abstrakta än hustruns men tittar man noggrant och jämför med skulpturerna så ser man mönster. Bland annat finns det små kulor i många av verken.
– De symboliserar molekyler, planeter och atomer. Livets byggstenar. De är mycket viktiga för mig och framför allt i skulpturerna så lägger jag mycket energi på just dessa, säger han.

Aniela Wojdyno-Pasquini har andra referenser i sitt skapande.
– Jag utgår från människan, säger hon och visar upp skulpturer i form av torsos.

Och visst är hon den av de båda som mer är inne på den klassiska skulpturen. Ingen av de båda lämnar något åt slumpen. Materialet är dyrt och ibland svårt att få tag på. Dessutom är noggranheten stor så att inga misstag begås.
– Det har man inte råd med när man skulpterar. Tålamod är något man måste ha gott om, avslutar Aniela Wojdyno-Pasquini.

Utställningen har vernissage imorgon, lördagen mellan kl 12.00 – 16.00 med invigning klockan 13.00 av kommunfulmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt. Båda konstnärerna är på plats. Utställningen pågår mellan den 18/7 – 6/9.

Till arkivet