Kitesurfare bäst på hemmaplan

Äntligen var vindarna rätt, eller åtminstone goda. Det drog ut på tiden innan den första av två deltävlingar i Sweden Kite, Freestyle Tour 2015, kunde avgörs i Landskrona i helgen. Och i topp hamnade en surfare från stan.
– Tävlingen blev uppskjuten ett par veckor tack vare brist på vind. Men i helgen fick vi ordentligt av den varan då det blåste över 10m/s under en stor del av tävlingen, säger Mike Blomvall, segrare i herrklassen och mycket nöjd med de perfekta väderförhållandena.
– Till och med solen tittade fram, säger den vindpinade och solbrände kitesurfaren som nu fick chansen att visa upp sig för hemmapubliken.
Efter lördagens registrering var det så äntligen dags för tävling.
– Men eftersom vindriktningen inte passade ”Udden” som vi kallar det för längst ut i Lundåkrahamnen så flyttades tävlingen till JP-håla, berättar Mike Blomvall.

Väl på plats blåstes drakarna upp och världsartisten på området Mike Blomvall förklarar lite om vilken storlek som används beroende på vindförhållandena.
– Det gäller att välja rätt.
Något uppenbarligen Landskronasurfaren gjorde då han tog hem freestyle-tävlingen och i vanlig ordning gjorde bra ifrån sig i Big Air, även om han där fick se sig besegrad av annan hemmaåkare, Peter Vikmo, från Annelöv.
– Det gick bra för mig. Jag gillar tävlingsformen. Man kan förlora en match och ändå ta sig vidare. Så gjorde exempelvis killen jag mötte i första rundan och sedan ställdes mot i finalen, förklarar han och menar att det blir mest rättvist med tanke på hur vindarna kan skifta.

Finalen bjöd dessutom på dagens bästa duell.
– Det var fint att vi kunde ge allt då. Det var en otroligt kul helg och det var bara synd inte fler passade på och komma och titta. Det var verkligen en superuppvisning av sporten. Kitesurfing är fortfarande en liten sport men växer med stormsteg, säger Mike Blomvall och med tanke på rådande väderleksprognos inför helgen rekommenderar han alla som är nyfikna på sporten att ta en sväng ner om Lundåkra på lördag då drakarna lär bli många.

Sweden Kite räknas som ett inofficiellt SM i kitesurfing. Arrangör är Svenska Kiteförbundet som är del av Svenska Seglarförbundet. Deltävlingen två avgörs i Lomma i september.

Resultat Sweden Kite, Freestyle Tour 2015, Landskrona
Freestyle – Dam
1. Chalotte Agardh
2. Sara Audelius
3. Meiju Ketola

Freestyle – Herr
1. Mike Blomvall
2. Niklas Langseth
3. Petter Svensson

Big Air – Dam
1. Meiju Ketola
2. Sara Audelius
3. Amity Smith

Big Air– Herr
1. Peter Vikmo
2. Mike Blomvall
3. Petter Svensson

Beach Clean Up – vinnare: Peter Nilsson
Trick of the day: Dam : Charlotte Agardh
Trick of the day: Oliver Johansson och Mikael Dabrowski

Till arkivet