Annons

Ny het politisk strid i Borstahusen

Efter att den politiska krutröken lagt sig på den före detta campingen där bostäder snart ska börja byggas så blossar det nu upp till ett nytt slag. Denna gång ligger slagfältet några hundra meter österut, närmare bestämt på den östra delen av Ulkavallen. På den ena sidan slagfältet finns Treklövern och Sverigedemokraterna tillsammans med Internationella engelska Skolan samt byggherren Hemsö Fastighets AB. På den andra finns den politiska oppositionen vilka är mäkta förgrymmade över hur allt har gått till. Det ifrågasätts till och med om det som sker är lagligt.

I våras klubbades detaljplanerna för en ny grundskola ute i Borstahusen. Om Skolinspektionen går på den styrande Treklöverns linje så är det Internationella Engelska Skolan, IES, som kommer att etablera sig på platsen. Detta är något som får socialdemokraterna att se rött.
– Här har vi chansen att bygga en helt ny grundskola och utveckla den tillsammans med vår oerhört duktiga skolpersonal i staden. Men nu vill Torkild Strandberg och hans gelikar att skolan ska drivas av IES vilka ägs av ett amerikanskt riskkapitalbolag. Det tycker jag är mycket sorgligt. Torkild säger till de som jobbar inom det kommunala skolväsendet att de inte duger, säger socialdemokraten, tillika 2:e vice ordföranden i utbildningsnämnden, Leif Olin.

Annons
 

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg har dock en helt annan syn på etableringen och han är mycket glad över att IES vill bedriva skola i staden.
– Det är många kommuner som vill att IES ska etablera sig men nu har de valt Landskrona. Jag är mycket optimistisk och ser fram emot att Skolinspektionen säger ja. De är oerhört framgångsrika och har idag 60 000 elever på sin kölista. Så snart de får OK från skolinspektionen kommer de att låta elever teckna sig.

Att IES är nära att öppna skola i Landskrona är ingen nyhet. Men nu har en ny krutdurk kastats in i striden. Byggföretaget Hemsö Fastighets AB har tillsammans med IES fört samtal om uppförandet av skola. Konkret innebär det att Hemsö vill köpa den detaljplanerade marken av Landskrona stad och bygga en skola som sedan IES ska hyra av byggföretaget under 20 år. På så vis behövs det ingen kommunal upphandling för byggandet av skolan.

Vänsterpartiets representant i kommunstyrelsen, Henning Süssner Rubin befarar att den nya överenskommelsen med Hemsö bryter mot lagen, närmare bestämt Kommunallagen samt Lagen om offentlig upphandling.
– Allt verkar gynna ett enskilt företag, vilket riskerar att vara ett brott mot Kommunallagens förbud av otillbörligt gynnande av enskild, säger han och fortsätter.
– Om kommunfullmäktige skulle besluta att bifalla kommunstyrelsens yrkande att Landskrona stad ska teckna ett markanvisningsavtal med Hemsö Fastighets AB enligt nämnda villkor, så kommer Vänsterpartiet att överväga en laglighetsprövning av beslutet.

Om alla beslut i kommunfullmäktige den 17 juni går enligt kommunstyrelsens förslag så kommer även IES att få subventionerad hyra av kommunen. Den skolpeng som IES får räcker bara till halva hyreskostnaden. Därför vill Treklövern och Sverigedemokraterna att skolan ska få cirka 5,4 miljoner kronor varje år i kompensation. Det betyder att de kommer att få cirka 108 miljoner kronor i rena skattepengar under 20 år.
– Detta är inget vi kan acceptera. IES är välkomna till Landskrona under samma förutsättningar som andra friskolor. Vi vill dock inte att de ska etablera sig i norra Borstahusen. Och om det nu blir så ändå så är det väl rimligt att de, som alla andra, måste göra rätt för sig och betala marknadsmässiga hyror och göra detta ur sin egen ficka, säger oppositionsråd Jonas Esbjörnsson, (S).

Torkild Strandberg hävdar dock att kostnaden för kommunen blir den samma oavsett vem som äger och bygger skolan eller om subventioner ges.
– Det går ungefär på ett ut. Vi tycker att denna lösningen passar perfekt. Här kommer en väletablerad byggherre som bygger en skola till en mycket duktig aktör på marknaden och då vill vi att Landskrona ska få detta. Detta är något som vi tycker är bra för staden, säger han.

Jonas Esbjörnsson håller dock inte med om det där med att allt skulle gå jämnt ut.
– Hur blir det sedan om 20 år? Hade vi ägt bygganden så hade vi fått in hyresintäkter då. Men så kommer inte att bli fallet. När vi diskuterar skolor så måste vi se det långsiktigt och inte något som måste skyndas på.

Vänsterpartiets Henning Süssner Rubin misstänker inte bara att hela affären kan vara olaglig. Enligt honom pekar mycket på att allt rör sig om mycket stora affärer i byggbranschen och att Landskrona Stadsutvecklingsbolags VD samt stadens tillförordnade utvecklingschef Christian Alexandersson är en av flera spindlar i nätet.
– En intressant detalj i sammanhanget är att ordföranden i Hemsö Fastighets AB är Pär Nuder som också innehar ett styrelseuppdrag i Fabege AB. Fabege AB är i sin tur en av ägarna i Friends Arena, ett enormt och skandalkantat projekt i Stockholm där Christian Alexandersson var inblandad, säger han och avslutar.
– Nu vet vi äntligen vad fyrklöverns Vägval Landskrona går ut på, att gynna fastighetsjättarna som ska kunna göra vinster i decennier på Landskronaborna.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser