Annons

Karnevalen satsar extra på samba

Det finns många olika typer av karneval ute i världen. Landskronas karnevalståg har under alla år präglats av Rio och Brasilien med samba i fokus. I år utlovar arrangörerna att det blir än mer rytmer som går just i den riktningen.

Lördagen den 25 juli, kl. 15.00 är det dags för det stora karnevalståget, som pågår under ungefär två timmar. Då har arrangören Creandia bjudit in sambagrupper från hela Sverige.
– Ja, många grupper som besökt Landskrona tidigare, kommer i år igen, men vi har dessutom lyckats få kontakt med ett helt gäng nya entusiaster. Bland annat 25 – 30 trumslagare från Stockholm, och ett en dansgrupp från Oslo. Dessa kommer att vandra runt på området, och dyka upp lite här och var, berättar karnevalstågsansvarige Lena Bergkvist.
– Vi ser gärna att också idrottsföreningar och företag deltar i tåget, Givetvis dansandes i sambatakt.

Annons
 

Redan under invigningen på Rådhustorget, kl 17.00 den 23/7, bjuds det på karibiska rytmer. Då kommer Showgruppen Chisamba Dancecrew, vars fokus ligger på den fartfyllda och glädjespridande karnevalssamban: – Samba no pé.

Chisamba Dancecrew har tidigare gjort succé på Landskronakarnevalen, och har dessutom dansat för några av de bästa lärarna, både i Brasilien och i Sverige. 2014 deltog de i karnevalen i Rio De Janeiro, där de var med och tävlade för den välkända sambaskolan Renascer De Jacarepaguá.

På fredagen och lördagen, får alla barn som vill och önskar, möjlighet att prova på att spela karnevalstrummor. Då håller nämligen Sinho Brasil från Halmstad SambaSkola, inspirerande trumworkshops.

På PopUp-scenen, som är placerad mitt på mattorget (Kasernplan), kan vi förvänta oss en hel del karnevalsuppträdanden. Bland annat ett 50-tal dansare från Karnevalens egen sambaskola, som Landskrona Dansstudio arrangerar, för fjärde året.

Sambaskolan drar igång redan imorgon och även om platserna redan är fyllda, finns det möjlighet att ta in ytterligare några, ifall anmälningarna fortsätter att trilla in på karnevalens hemsida.

Under Landskronakarnevalen, kommer stranden vid Halvmånen att pyntas i Brasiliens färger, och få namnet Copacabana. Mellan sandslottstävlingarna, kan vi även där, förvänta oss karibiska rytmer från såväl trumslagare, Chisamba Dancecrew och Landskrona Dansstudios sambaskola.

Det är alltså fjärde året som dansstudion håller i sambaskolan. Studions rektor Lena Bergkvist är dessutom en av arrangörerna bakom karnevalen. Just nu hinner hon inte med mycket mer än att jobba med förberedelserna.
– Nej, vi har precis haft fyra avslutningsshower på Landskrona Teater, och nu startar vi alltså upp Karnevalens sambaskola. Det innebär att vi, i princip, jobbar från åtta på morgonen till nollett på natten, måndag till söndag.

Det kostar inget att vara med i sambaskolan, men materialet för kläderna betalar eleverna själva.

Landskrona Dansstudio erbjuder alltså sambaskola för alla intresserade med start onsdagen den 3 juni.

  • Åldersgrupp, 8 – 12 år, kl 17.00-18.00.
  • Åldersgrupp, från 13 år, kl 18.00-19.00.

Plats: Landskrona Dansstudio, Ödmanssonsgatan 12
Ledare: Therese Asp Nielsen och Matilda Asp

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser