Annons
Onsdagen den 19:e januari
3.1°C 4.7m/s
Dagens namn: Henrik

Veteranvänligt beslut av kulturnämnden

Efter ett initiativ av den partilöse ordföranden i kulturnämnden, Csaba Bene Perlenberg, kan Landskrona Stad nu stoltsera med att vara en veteranvänlig stad.

Vid gårdagens sammanträde i kulturnämnd togs i full enighet beslut om att Tycho Brahe-minnena på Ven och Landskrona Fotofestival ska vara kostnadsfria för utlandsveteraner vid uppvisande av veteran-ID.
– Det är de två avgiftsbelagda verksamheter som vi har inom vår förvaltning. Båda är dessutom starkt säsongsbetonade, säger Csaba Bene Perlenberg som tror att satsningen kan ge en vis ökning om än marginell i såväl besöksantal som ekonomi.
– I regel kommer man inte ensam utan med familjen, förklarar han som dock menar att det främst ska ses som en symbolhandling mot de svenskar som gjort utlandstjänst.
– Sedan Suezbataljonen har 100 000 svenskar, civila och militärer tjänstgjort utomlands, i fredsbevarande styrkor. Nu kommer långt ifrån alla dessa att resa till Landskrona och nyttja den lilla förmån vi erbjuder men vi vill sända en signal och tacka de för sina ovärderliga uppoffringar, poängterar Csaba Bene Perlenberg.

Annons
 

– Flera utredningar visar på en bristfällig hantering av svenska veteraner och brist på uppskattning av deras insatser för landet. För att manifestera detta på en kommunal nivå har vi nu beslutat om avgiftsfrihet för veteraner på fotofestivalen och på Tycho Brahe-minnena. Mig veterligen är Landskrona den första kommunen i landet som tar ett sådant initiativ. Vi får hoppas att fler följer efter, avslutar Csaba Bene Perlenberg.

Noterbart i sammanhanget är att det imorgon firas Veterandagen vid Sjöhistoriska museet i Stockholm, då landets veteraner hedras i närvaro av bland andra kungen och överbefälhavaren.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser