Dansband är livet, livet är dansband

Den tidigare Landskronabon Christian Andersson är något av primus motor i Dansbandssverige. På sin hemsida Dansbandssidan.com förser han sina läsare med mer eller mindre dagliga nyheter från landets dansbandsscener men bjuder även på avstickare till grannländerna. – Lägg därtill att jag varje år arrangerar 300 tävlingar på sidan till ett värde av en halvmiljon kronor tack vare alla sponsorer som ställer upp med tävlingsvinster, säger han. För dig som gillar dansband, schlager och country Drivs av: Christian Andersson Ålder: 34 Bor: Lund Yrke: Sjömanskock Antal egna utgivningar: 2 skivor Hemsida: Dansbandssidan.com Motto: ”Dansband är livet, livet är dansband”. Christian Andersson är tillvardags sjömanskock, möjligen ett arv efter pappa som var maskinchef på klassiska Dana Scarlett och mamma som var fiskhandlare i Borstahusen. Dock tar Dansbandssidan.com, som i år är inne på sitt fjärde år, allt mer av hans tid. – Det händer att jag måste tacka nej till jobb, då sidan hela tiden måste uppdateras och det är inte alltid möjligt på Nordsjön. Jag känner ett stort ansvar gentemot mina läsare. Den kreative och dansbandsglade kocken har även en annan bisyssla – ”Dansbandskocken”. – Jag är Sveriges första dansbandskock. Kunden bestämmer tid, plats samt köper ingredienser och sedan kommer dansbandskocken och tillagar maten samt ser till att gästerna trivs, berättar Christian Andersson som oftast låter den senaste dansbandsmusiken ljuda ur högtalarna samtidigt som han lagar mat, allt från À la carte till gigantiska bufféer. – Som mest har jag kockat åt 2000 personer, säger han och får det att låta ganska enkelt om än lite stressigt. – Det handlar egentligen bara om rätt planering. Åter till Dansbandssidan.com som på förhållandevis kort tid gjort sig ett stort namn i branschen. – Jag har exempelvis varit ackrediterad till Melodifestivalens deltävlingar i Malmö de senaste tre åren. Nu håller sig Christian Andersson inte bara ”hemmavid” utan tar allt som oftast med sig laptopen, kameran och filmkameran på turné. Hittills har han hunnit avverka ett 60-tal olika platser runt om i landet. – Ibland är det endast för en spelning, andra gånger besöker jag dansbandsfestivaler, Varje gång jag är på turné trycker jag upp en specialdesignad t-shirt som jag har på mig, en för varje kväll, så jag är uppe i en 300-400 t-shirts nu. Jag har väl lagt en 150 000 kronor bara på t-shirts, säger han och ler brett. Det gäller att synas och höras i mediebruset och Dansbandssidan har sina avknoppningar. – Vi finns på Instagram, Facebook, Twitter och Youtube samt har spellistor på Spotify. På Youtube har mina dryga 300 filmer på olika dansband cirka 400000 visningar. Nästa stora evenemang för Christian Andersson blir att för fjärde året dela ut Dansbandspriset, något som i år sker på 20-årsjubilerande Ekebofestivalen. – Vinnande dansband får 10 000 kronor. Jag går in med 5000 kronor av mina egna pengar och Ekebo går in med andra halvan. Jag väljer att ge pengar istället för en statyett då dansbanden är värda detta, säger Christian Andersson som alltså inte själv tjänar några summor att tala om på sin hemsida. – Möjligen kommer det på sikt, säger han. Frågan är då om han själv hinner med ett par danser mellan alla jobb för Dansbandssidan: – Inte när jag jobbar men vid Valborg tog jag ledigt och hann med 23 danser till Claes Lövgrens. De företräder en mogen dansmusik vars smittande spelglädje jag gillar. Avslutningsvis tar vi pulsen på Landskrona som dansbandsstad. – Förr var det bra drag med dans på Folkets Hus och på Strandpaviljongen. Nu är det mest på karnevalen det dyker upp något. Jag hade gärna sett dansband i Slottscaféet och även på Folkets Hus igen. Jag tror det hade fungerat bra, säger han vars liv helt kretsar kring dansband och tydligare än hans avskedshälsning kan det inte bli. – Dansbandsmusik är det bästa som finns. Jag ser som min uppgift att göra allt jag kan för att bevara och även öka intresset för musikstilen, säger han och sträcker fram sin underarm och visar upp tatueringen ”Dansband är livet, livet är dansband”.

Till arkivet