Landskrona Församling bjöd sjuor till Ven

Landskrona församling har engagerat sig i skolan och arrangerade ”Seven”, en dag på Ven med historiska förtecken för stadens sjundeklassare. Församlingen förväntade sig cirka 150 anmälningar, men fick in 363.
– Tyvärr var vi tvungna att tacka nej till 120 elever och lärare. Ett sådant stort intresse var vi inte beredda på, säger Erica Lennartsson, församlingspedagog. 

Nästa år kommer alla sjundeklassare att få vara med. Det kommer då att bli cirka 400 deltagare. Svenska kyrkan på nationell nivå har genom Lunds stift bidragit med ekonomiska medel för att dagen ska kunna genomföras.

Landskrona församlings informatör Hjördis Håkansson har skickat in följande rapport.

Redan klockan åtta på morgonen var det fullt av förväntansfulla sjundeklassare vid Venterminalen. 245 elever och skolpersonal från fem olika skolor åkte till Ven denna soliga majdag för att delta i Landskrona församlings arrangemang ”Seven”.

Projektet vänder sig till årskurs sju, det är uppbyggt kring Tycho Brahe och historiska fakta kring hans liv och gärning. Ämnen som matte, bild, musik, religion, fysik, geografi och slöjd fördelas på sju stationer, där eleverna får utföra olika uppdrag.

Det första uppdraget, att placera solsystemets planeter i rätt ordning, löstes redan vid överfarten till Ven.
– Det var inte så svårt, tyckte eleverna i klass 7c från Västervångskolan.
Anela Ramic
, deras klassföreståndare var nöjd med resultatet.
– Det här är ett fint initiativ och det ska bli spännande att fortsätta dagen på Ven.

– Vi är fem klasser från Västervångskolan. Idag har vi också fått hjälp av några lärarstuderande, berättar läraren Johan Cöster.

På fotbollsplanen mitt på ön finns tre olika stationer i ämnena geografi, religion och slöjd.
– Tycho Brahe hade ett pappersbruk på ön och tillverkade egna böcker för att dokumentera sina studier av stjärnhimlen, berättar prästen Ewa Björnberg.

Med hjälp av papper, snören och pinnar får eleverna tillverka sina egna anteckningsböcker.
– Temat Tycho Brahe genomsyrar alla sju stationerna, berättar Erica Lennartsson, församlingspedagog och ansvarig för arrangemanget.
– Ämnena är väl förankrade i läroplanen, men är även uppbyggda kring hur vi som kyrka tänker kring människors värde.

Vid stationen i ämnet religion slår sig eleverna ner i gräset på sina medhavda presenningar. Uppdraget består av etiska frågor med betoning på människovärde. Här får eleverna ta ställning och diskutera.
– Är människor mer värda än djur? Är Zlatan mer värd än ett litet barn? Är den som har höga betyg mer värd än den som har låga?

Sista uppgiften handlar om att rädda sex nödställda från en sjunkande båt. Att rangordna vem som ska räddas först och sedan försöka rädda de övriga om detta är möjligt. Uppdraget engagerar och klassen från Kunskapsskolan diskuterar livligt under överinseende av sin lärare Camilla Pedersen.
– Den 35-årige mannen som har barn ska räddas först. Barnen behöver honom, tycker några.
– Men den 65 årige mannen som ska medla i ett krig är också viktig. Han kan förhindra att många människor dör.

Efter förmiddagens aktiviteter blev det en promenad till prästgården där församlingens musiker och duon Laude Novella bjöd på musik och demonstration av medeltida musikinstrument innan det var dags för lunch och nya uppdrag.


-Temat Tycho Brahe genomsyrar alla sju stationerna, berättar Erica Lennartsson, församlingspedagog och ansvarig för arrangemanget. Ämnena är väl förankrade i läroplanen men är även uppbyggda kring hur vi som kyrka tänker kring människors värde.
Foto: Hjördis Thelander


-Det här var kul, tycker Oliver och Erland, som tillverkade böcker på gammalt vis.
Foto: Hjördis Thelander


Eleverna från Kunskapsskolan diskuterar livligt under överinseende av sin lärare Camilla Pedersen. Frågan om människors olika eller lika värde engagerar.
Foto: Hjördis Thelander


Det första uppdraget – att placera solsystemets planeter i rätt ordning – löstes redan vid överfarten till Ven.
– Det var inte så svårt, tyckte eleverna i klass 7c från Västervångskolan.
Foto: Hjördis Thelander


Klassföreståndaren Anela Ramic och Maja Callmer konstaterar att uppgiften är löst.
Foto: Hjördis Thelander


Församlingens musiker Håkan Falk och Dag Videke, bjuder på musik från medeltiden och tidig renässans, tillsammans med ”Laude Novella” – Ute Goedecke och Per Mattsson. Här demonstrerar Per en ”vevlira”, ett slags ”fiolmaskin”.
Foto: Hjördis Thelander

Till arkivet