Annons

Röda Paviljongen på IP rivs – Ersätts med nybygge

Inför valet i höstas talades det om att bygga om den så kallade engelska läktaren på Idrottsplatsen. I denna skulle ett flertal omklädningsrum byggas in. Anledningen till detta var att den så kallade Röda Paviljongen från 1924, där småklubbsfotbollen byter om idag, är i så dåligt skick att den måste rivas. Någon ny läktare blir det dock inte och därför har nu beslut tagits att Röda Paviljongen ska rivas och en ny byggnad uppföras där Landora har sin klubbstuga idag. Målet är att allt ska stå klart till våren 2016.
– Vi är klara med upphandlingen och har idag skickat ut ett tilldelningsbeslut till Byggmästarn i Skåne som vi ansett vara bäst lämpade att utföra arbetet. Om detta beslut inte överklagas inom tio dagar så kan vi sätta spaden i marken, säger projektledare Tom Sörensson.

Byggnaden kommer att bli rund och ha utgångar såväl mot b-planen som mot konstgräsplanerna.
– Vi vill att byggnaden ska vara en central plats så att den kan utnyttjas till fullo. Därför har vi valt den aktuella platsen. Landoras klubbstuga kommer att uppföras längst med långsidan på b-planen där en liten del av publikvallen kommer att tas bort. När sedan den nya byggnaden är klar så kommer den röda paviljongen att rivas.

Annons
 

Projektet beräknas kosta 12 miljoner kronor.
– Det är vad vi har budgeterat. Anbudet ligger på 10,8 miljoner. Sedan tillkommer andra kostnader och idag ser det ut att landa på cirka 11,5 miljoner kronor.

Att en rivning av Röda Paviljongen är nödvändigt råder det ingen tvekan om. Redan på hösten 2011 skrev vi; ”Lagom till jubileumsåret 2013, kan äntligen ungdomarna i Landskrona BoIS, ”gubbarna” i Karlslunds BK samt ständigt växande BK Landora glädjas åt att äntligen få omklädningsrum värda namnet.”
Så blev dock inte fallet. I höstas planerades det också för en ombyggnad av Engelska läktaren men även detta lades på is.
– Vi var långt gångna men vi fick inget svar från BoIS hur deras del av finansieringskalkylen skulle se ut, säger Tom Sörensson och förklarar.
– Vi hade två alternativ, ett på två våningar och ett på fyra. BoIS ville ha det senare och fylla de två översta våningarna med vip-utrymme samt en restaurang och det talades även om att deras akademi skulle flytta dit. Denna del var något som de skulle finansiera. Men eftersom de inte kommit in med sina tankar så var vi tvungna att agera. Röda Paviljongen är i så dåligt skick att vi bara kan använda den byggnaden i år. Sedan måste den rivas och så blir fallet.

På stadsbyggnadsförvaltningen ställer man sig frågande till nybyggnationen.
– Det finns inga bygg, eller rivningslovärenden på det du frågar efter, således finns ingen information eller skisser, säger stadsarkitekt Åsa Lindborg.

Tom Sörensson lugnar alla som undrar.
– Vi har våra ansökningar klara och ska lämna in dom idag, avslutar han.


Den nya byggnaden med omklädningsrum kommer att byggas vid entrén till b-planen. Den kommer då att bli ett nav mellan planerna på Idrottsplatsen.
Ritning: Magasin A.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser