Annons

Kronanungdomar på äventyr i Örebro

I helgen spelades Sveriges största ungdomsturnering i volleyboll, Mikasa Challenge, i Örebro. Kronan VBK från Landskrona representerades av sex lag: ett i U11, ett i U13 samt fyra i U15. Totalt representerades föreningen av 26 spelare, 8 coacher och ett tjugotal föräldrar och syskon, där de flesta åkte gemensamt upp i en stor buss.

Resan påbörjades på fredagmorgonen och efter ankomst och inackordering i skolsalar var det dags för den stora invigningen. Den bestod av en inmarsch av samtliga föreningar, samt en träningslandskamp för det svenska herrlandslaget som ligger på träningsläger inför den största matchen på flera decennium, där man har chansen att kvala in till EM-slutspelet för första gången på 21 år. För motståndet stod Norge och för inramningen svarade 2300 ungdomar och ledare som skulle deltaga i turneringen. Varje förening representerades av en spelare, och för Kronans del var det Moa Mellblom som fick äran att vara med i inmarschen. Matchen vanns av Sverige med 3-0 och därefter väntade autografskrivning för idolerna. I Sverige spelar bland annat en av världens bästa volleybollspelare, Marcus Nilsson, som till vardags spelar i ryska ligan.

Annons
 

Lördag
På lördagmorgonen var det tidig uppgång och dags för lagen att bege sig till bussarna som slussade ut lagen till respektive hall. Det kom rapporter om vinster och om knappa förluster, men framförallt om att barnen och ungdomarna hade kul och gjorde sitt allra bästa.
– Två av våra fyra U15-lag vann sina grupper och ett tredje kom tvåa. De fick rikta in sig på A-slutspel. Övriga lag fick sikta på B-slutspel och C-slutspel men var ändå nöjda med sina insatser, berättar Marie Saxne, ungdomsansvarig och tränare i klubben.
– På lördagkvällen tog det flesta det lugnt, medan några valde att åka till aktivitetskvällen och gå på disco, klättra på klättervägg och spela lite mer volleyboll.

Söndag
Söndag och slutspelsdag. Hur gick det då för lagen?
– Jo, bäst placering fick Kronan Röd som slutade på 6:e plats av hela 39 lag i näst svåraste klassen. De kom inte riktigt upp i samma fina klass som under lördagen, då man bland annat slog Västerås med klara 2-0 i gruppfinalen. Västerås gick sedan och vann hela turneringen. Ett plåster på såren i alla fall, att vara det enda laget som besegrade slutsegraren och tjejerna kommer nog att vara nöjda när de tänker tillbaka på detta.

– I klassen under hade vi två lag. Kronan Ljusblå slutade på en fin niondeplats efter att bara ha förlorat en enda match i hela turneringen, åttondelsfinalen. Även detta lag slog slutsegrarna i sin gruppfinal, vilket skvallrar om tjejernas högstanivå. Kronan Turkos hade en lite tyngre söndag men spelade upp sig under dagen och slutade på en klart godkänd 15:e plats av 36 lag. I detta lag spelade även en U13-tjej, som visade att hon utan problem klarar av den lite tyngre bollen och det tuffare spelet. Vårt fjärde U15-lag, Kronan Grön, bestod av våra nyaste spelare samt en U13-tjej. Tjejerna utvecklades enormt under helgen och fick mycket välförtjänt vinna en match på söndagen. De var även nära att vinna flera set, både på lördagen och söndagen, och ska vara mycket nöjda med sina insatser, berömmer Marie Saxne.

I U13’s gröna pojkklass hade Kronan ett lag med bara tre spelare (man spelar normalt med fyra spelare på plan), där samtliga egentligen är minst ett år för unga för denna klass (födda -05 och -06), men har spelat i många år redan.
– Vi fick tyvärr en skada i veckan innan, som gjorde att en av våra pojkar inte kunde följa med. Men våra tre knattar skötte sig exemplariskt och visade upp riktigt fin teknik och spelförståelse, och belönades med två matchvinster och ytterligare två setvinster (på totalt sex matcher). Dessutom fick de publiken med sig, då många förundrades över hur duktiga dessa små var.

– Vårt U11 lag bestod av sex glada tjejer födda -05, -06 och -07, som också de utvecklades väldigt mycket under helgen. I denna klass är alla vinnare och alla fick således medalj, vilket var mycket välförtjänt efter ömsom vinster ömsom förluster. Det interna priset (utsedd av coacherna) som turneringens lirare i laget gick till vår allra nyaste tjej Livia Sjunnesson, som kämpade tappert hela helgen, utvecklade sitt spel hela tiden och hade ett konstant leende på läpparna. Det ska bli kul att följa dessa tjejers framsteg under nästa säsong.

Bussresan hemåt gick vid 17 på söndageftermiddagen och det var ett gäng nöjda men trötta resenärer som var åter i Landskrona vid midnatt.
– Nu blir det säsongsavslutning för klubbens medlemmar på söndag, sen börjar uppladdningen inför nästa säsong som drar igång i september. Förmodligen blir det även lite beachvolleyboll i sommar. Tack för den här säsongen, vi återkommer till hösten med mer volleybollnyheter, lovar Marie Saxne avslutningsvis.


Invigningen följdes av landskamp. Foto: Privat.


Den svenske världsstjärnan Marcus Nilsson ledde Sverige till seger mot Norge. Sedan fick han och lagkompisarna sitta kvar och skriva autografer i över en timme till de 2000 ungdomarna i publiken. Imponerande! Foto: Privat.


Kronans U11-lag. Foto: Privat.


Klubbens U13 i gröna pojkklass imponerade stort på publiken. Foto: Privat.


U15 Ljusblå. Foto: Privat.


U15 Turkos. Foto: Privat.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser