Annons

Teatern startplats för spridning av internationell barnteater

På måndagen anlände sex dramatiker från Burkina Faso, Uganda och Nepal till Landskrona Teater för ett två veckor långt residens. Ämnet är internationell barn- och ungdomsteater. Det är stiftelsen Prospero med Passepartout Theatre Production i spetsen som arrangerar en workshop för internationella dramatiker och producenter i Landskrona.

Landskrona kulturnämnd skapade 2013, tillsammans med Passepartout Theatre Production, en organisation, Prospero Performing Arts Center, vars syfte var att vara en nordisk plattform för internationell tvärkulturell scenkonst för barn och unga.

Annons
 

Redan från början fanns planer för workshops i teaterproduktion och dramatik/dramaturgi med deltagare från Nepal, Uganda och Burkina Faso och nu är det äntligen dags. Två dramatiker från varje land har kommit till teatern i Landskrona.
– Den första veckan kommer de att träffa teaterlärare från Norden och de kommer då att arbeta med att ta fram en idé till teater för barn varje dag, säger Jacques Matthiessen, artistic director Passepartout Theatre Producition.
– Vecka två kommer även producenter och då ska den första veckans arbete förverkligas och den tredje veckan åker alla till Danmark och avslutar hela workshopen där. Målet är, om det är möjligt, att alla sätter upp två föreställningar var i varje land. Det hade varit en dröm, säger Jacques Matthiessen och ler.
– I Nepal och Burkina Faso är barn- och ungdomsteater något helt nytt och i Uganda finns inget alls. Därför är detta ett oerhört viktigt projekt.

Håkan Persson är chef för Landskrona Teater och han ser en vinning i besöket.
– Eftersom vi bara har gästspel på vår scen annars så är detta värdefullt för våra medarbetare på teatern. När vi har gästspel så kommer en färdig produktion på förmiddagen, sätter upp allt, kör sin föreställning, packar och lämnar. Nu får de lära sig hur en teateruppsättning planeras och byggs upp från start, säger Håkan Persson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser