Annons

Prestigefylld utmärkelse till forskare från Landskrona

The Knud Lundbeck Award delas ut av The Scandinavian Society for the Study of Diabetes och går till den forskare, huvudsakligen genom arbete utfört inom Norden som väsentligt bidragit till diabetesforskningens framsteg. På söndagen mottog Landskronabon och professorn vid Lunds universitet, Erik Renström det prestigefyllda priset vid en ceremoni i Oslo.
– Där känns väldigt bra. Det är ju nästan bara världsstjärnor på området som får detta pris, säger en glad Erik Renström.

Vid typ 2 diabetes kan kroppens celler inte tillgodogöra sig det livsnödvändiga hormonet insulin som produceras i betacellerna i bukspottkörteln. Exakt vad det är som felas betacellen vid typ 2 diabetes är frågan professor Erik Renström vid Lunds universitets Diabetescentrum sökt svaret på under 20 års framgångsrik forskning.
Fokus för Erik Renström och hans forskargrupp är vad som händer inuti betacellen. Genom att på molekylär nivå kartlägga vad som händer när insulinutsöndringen är otillräcklig försöker de identifiera mekanismerna bakom förloppet.

Annons
 

Många patienter med typ 2 diabetes har egentligen ingen brist på insulin, betacellerna är fulla med insulinkorn, men de utsöndras inte eller i otillräcklig mängd. Genom sin forskning har Erik Renström visat att det kan ha att göra med förändringar i arvsmassan eller genom helt tidigare okända mekanismer mellan betacellen och det medfödda immunsystemet.
– Framtiden ser betydligt ljusare ut för de som har diabetes nu. Fram till mitten av 90-talet var framstegen små inom diabetesforskningen men sedan dess har det hänt mycket. Och jag tror att vi har gjort många framsteg om tio år.

Betyder det att vi får se dig med ett nobelpris en vacker dag?
– Hahahaa…. Det får vi se. Det är inget man kan planera. Då skulle man bli sjuk i huvudet, skrattar Erik Renström.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser