Annons

Turistbyrån satsar på digitala guidningar

Förra våren påbörjade turistbyrån ett arbete med att komplettera de traditionella guidade turerna med rundvandringar som man kan göra på egen hand. Första steget i det arbetet var foldrarna ”Landskrona på egen hand” på tre olika språk och ”Ven på egen hand” på två språk. Nu satsas det ännu hårdare då man tagit fram en app för iPhone och Android.
– Vi har tittat på olika tekniska lösningar som skulle hjälpa oss att nå fler målgrupper av besökare och vi fastnade för Tidsmaskinen, säger Olga Bergvall på turistbyrån.
– Anledningen att vi valde Tidsmaskinen var att appen inte kräver internetuppkoppling, efter man laddat ner rundan, plus att man kan välja mellan att lyssna eller läsa om olika historiska platser.

Turistbyrån har tagit fram en historisk vandring såväl för Landskrona som för Ven på svenska och engelska och den för Ven är tänkt för cykel. Rundorna innehåller inte bara information om de stora sevärdheterna i Landskrona och på Ven utan också lite kuriosa.
– Appen är ytterligare ett sätt att marknadsföra vår fina stad och skapa fler bra ambassadörer av Landskrona, säger Olga Bergvall.

Annons
 

Den officiella lanseringen sker på lördag. Sven-Erik Thosteman, som är en auktoriserad Skåne-guide, har spelat in den svenska rösten och kommer att finnas på plats mellan kl. 10.00–14.00 vid turistbyråns bod på Rådhustorget på lördag. Där kommer han att mingla med historieintresserade människor och svara på allt man undrar när det gäller den fantastiska historia som Landskrona har.
– Ett tips är att ladda telefonen innan och förbereda appen som sedan tar användaren runt på en trevlig tur i staden, avslutar Olga Bergvall.

Så här gör man:
Ladda ner den kostnadsfria appen Tidsmaskinen och skriv med små bokstäver landskrona-sv eller landskrona-en för att hämta rundan. För Vens runda anger du ven-sv eller ven-en.

Se till att ”Platstjänster” är aktiverade i din telefon. Annars fungerar inte appen som den ska. Se också till att din telefon är fulladdad. Eftersom GPS-funktionen är igång under hela rundan förbrukar den en del batteri.

När du startar en runda behöver du kalibrera din telefon för att förbättra GPS-funktionen. Följ instruktionerna på skärmen.
När telefonen är riktad mot rätt håll blir pilen på skärmen grön. Ju närmare sevärdheten du kommer desto större blir pilen. På skärmen kan du även utläsa ungefär hur många meter som är kvar till nästa sevärdhet. Om du har vibrationsfunktionen aktiverad kommer telefonen att vibrera när du går mot sevärdheten. Du kan avaktivera den funktionen i appen om du vill. Detsamma gäller funktionen ”Meddelande via via-punkter”. Vill man inte höra ett klickande ljud när man passerar en via-punkt så kan man stänga av den funktionen.

När du läst/lyssnat klart på en sevärdhet fortsätter du rundan genom att trycka ”gå till” eller genom att skaka telefonen.
Det är bra om du väntar ett par sekunder innan du fortsätter till nästa sevärdhet så att pilen hinner ställa om sig.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser