Annons

Invigning av Peter Brobergs bro i Nyhamn

Strax intill Peter Brobergs tidigare arkitektkontor på Hamngatan finns sedan ett par månader tillbaka en klaffbro.

Vid lunchtid på lördag kommer kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg att inviga bron uppkallad efter den kontroversielle arkitekten. Peter Brobergs bro förbinder Hamngatan med det Nyhamn som enligt arkitekten var för glest och lågt planerat.

Annons
 

Peter Broberg hann se de första husen växa upp på Nyhamn innan han 70 år gammal gick bort. Att han nu får en bro uppkallad efter sig var troligen inget han räknat med. Att han skulle bli profet i sin hemstad var nämlgen inget han trodde på.
 
Peter Broberg var utbildad arkitekt, teknologie doktor och professor i humanteknologi. Han skrev och medverkade även i ett antal böcker kring stadsbyggnad, arkitektur, humanteknologi samt Skånes historia och identitet. Han var verksam i Sverige och Danmark genom sitt företag Landskronagruppen, men hade även internationella uppdrag. Hans bas var dock alltid Landskrona, där han bodde livet ut.

Den nya klaffbron är en gång- och cykelbro vars syfte att binda ihop staden och minska biltrafik till och från Nyhamnsområdet.
Invigningstalet hålls klockan 13 på lördag.


På lördag kanske det ges en förklaring till den fasta vattendjupsmarkeringen som oavsett hög- eller lågvatten visar på 1,9 meter.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser