Annons

Säsongsavslutning med världsstjärnor

Landskrona kammarmusikförenings vårsäsong avslutades den 12 april med besök av den internationellt mycket renommerade Brodskykvartetten. – Vi lyckats engagera de för vår lilla stad under deras turné i Sydsverige i Musik i Syds regi, säger Rolf Linné, inte utan stolthet i rösten. Kvartetten bildades 1972 och två av musikerna har varit med sedan starten. Kvartetten, som har över 60 skivinspelningar bakom sig, är bland annat känd för sin öppenhet mot ny musik i olika former. Konserten öppnade med Chaconne i g-moll av H. Purcell. Därefter spelades den japanska tonsättaren Karen Tanakas ”At the Grave of Beethoven” från 1999, ett verk med inspiration av Beethovens stråkkvartett op. 18:3. Därefter framfördes D. Sjosta-kovitjs 4:e stråkvartett, ett av tonsättarens mest melodiösa verk i denna genre. Efter paus öppnade man med välkända toner: Schuberts livfulla och energiska Quartettsatz i c-moll. – Sedan förärades vi ett uruppförande av den svenska tonsättarens Andrea Tarrodis stråkvartett ”Light Scattering”, som titeln antyder ett verk med finstämda klangschatteringar. Verket är beställt av Musik i Syd och tillägnat Brodskykvartetten, berättar Rolf Linné. Som avslutning gavs A Borodins stråkvartett nr 2 med den underbart melodiösa Notturnon som verkets 3:e sats. Livligt bifall från en mycket entusiastisk publik följde och flera lovord yttrades över att man fått förmånen att lyssna till musiker av denna kaliber på hemmaplan. Börjar som man slutar – med nytt toppnamn i höst – Vår höstsäsong kommer att inleddes den 20:e septmber med den kände svenske pianisten Jan Lundgren som tar oss med på en resa i pianojazzens värld, avslutar Rolf Linné.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser