Annons

Oppositionen orolig för organisationen

I förra veckan fattade kommunstyrelsen beslut om att anställa en ny utvecklingschef direkt underställd kommunstyrelsen. Som en ren följd av beslutet väljer stadsdirektör Susanne Öström att lämna sin tjänst med vad man kan uttrycka som omedelbar verkan, arbetsbefriad till mitten av december. Beskedet att stadsdirektören säger upp sig fick oppositionsråd Jonas Esbjörnsson (S) när han i morse kom till jobb av kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg.
– Jag blev helt chockad, säger han och berättar om den oro han känner för den kommunala organisationen.
–  Det är dubbelt ledarskap och omorganisationer som nu skapar oro i organisationen. Detta är den fjärde stadsdirektören som slutar i Landskrona under Treklöverns ledning. Det är inte utan att jag undrar vem som står näst på tur? säger Jonas Esbjörnsson.

Senast det begav sig att en stadsdirektör slutade var när Christer Pålsson strax efter nyåret 2012/2013 fick sparken efter bara fyra månader på tjänsten. I stadshuset pekades då stadsbyggnadsnämndens opolitiske ordförande Börje Andersson ut som hjärnan bakom avskedandet. Något han själv förnekade och sa till Landskrona Direkt  att ”Torkild Strandberg är stark nog att själv fatta viktiga beslut.” Att Börje Andersson nu finns med i kulisserna tvekar inte Jonas Esbjörnsson på.
– Det är i och för sig fyra borgerliga partier som står bakom mandatperiodsprogrammet och därmed upprinnelsen till vad vi nu ser ske. Det är politiker från dessa partier som tagit fram programmet och i detta finns även Börje Andersson som en stark spelare.

Annons
 

Jonas Esbjörnsson vägrar tala om att de ska ha förekommit utfrysning av stadsdirektören, istället säger han;
– Hon slutar på egen begäran för att det inte finns plats för henne i den nya organisationen. Som jag ser det, och säkert även Susanne så ska man bygga en organisation där stadsdirektören blir spindeln i nätet. Detta väljer nu Treklövern att inte göra, säger han och vill ha svar på vad som hänt.
– Åter kör majoriteten på utan att prata med oss. Det är självklart att Landskrona måste kunna ha tjänstemän med egen vilja och integritet. Tyvärr är det inte så idag. Passar man inte in får man gå, säger Jonas Esbjörnsson och försöker rikta blicken framåt.

– Det första vi måste göra är att få tillbaka ett fungerande politiskt arbete mellan partierna och blocken. I alla andra kommuner som möter stora svårigheter så sluter sig politikerna samman för kommunens bästa. Jag är säker på att detta är landskronabornas krav på oss också. Därefter måste självständigheten i tjänstemannaorganisationen återupprättas, demokratiska principer respekteras och god personalpolitik återinföras, poängterar Jonas Esbjörnsson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser