Annons

Samhället é som det é

– Samhället é som det é, säger Magnus Wallin och avslöjar därmed namnet på amatörteaterföreningen Harlekins jubileumskabaré.

Det är i år 35 år sedan som Skånska Teatern tog initiativ och var behjälpliga med att starta upp amatörteaterföreningen Harlekin. Intresset på det tidiga 80-talet för den opretentiösa scenkonsten var stort. Föreningen hade cirka 200 aktiva medlemmar och var samtidigt en utmärkt plantskola för framtida skådespelare, ljud- och ljustekniker.
– Det är ett rykte vi lever gott på än idag. Det underlättar när vi behöver hjälp med allt från tekniken till scenografi och regi, säger Magnus Wallin, kassör i Harlekin och något av en veteran i föreningen.
– Jag kom med som tioåring, i samband med att Robin Hood spelades i ridhuset, minns han.

Annons
 

Sedan Einar Persson, Thomas Persson och Peter Cemjack drog igång Harlekin för 35 år sedan, och där året därpå ett 70-tal amatörer under Dag Norgårds ledning framförde den första pjäsen Paris! Paris!!, har det hänt mycket.

I modern tid har föreningen vid upprepade tillfällen likt en Harlekin med en ränsel på ryggen fått driva runt som husvilla. 2000 blev man uppsagda från sina lokaler i teatern för senare hamna i ändamålsenliga lokaler med en stor fin scen på Karlslundstorget.  Efter tio år på platsen ansåg Landskronahem att lokalerna behövdes för annan verksamhet och föreningen blev åter hemlös.
– Idag har vi en liten lokal hos ABF i gamla posthuset.

Från glansdagarna på 80-talet,  till en omfattade verksamhet i Norrestad där man hade såväl barn-, ungdoms-  och improvisationsgrupper som föreställningar för vuxna och medverkan i ibland annat sommarteater på Krapperup, är verksamheten något blygsammare idag.
– Vi är tolv aktiva medlemmar och har sex stödmedlemmar, säger Johanna Taller, ordförande i Harlekin.
– Vi har varit duktiga på att arbeta i olika nätverk under senare år. Vi deltog i Öresundsteaterns ”Bara en berglärka”, vi har synts på Idrottsgalan, samarbetat med Kulturskolan, men även med polisen och brottsofferjouren då vi bjöd på gatuteater i centrum, berättar Magnus Wallin som nu ser fram emot att ”äntligen” göra något helt eget.
 
Idén till kabarén föddes i fjol sommar och bågen spändes rejält då man hoppades ha något klart till valet.
Det blev för snävt. Sen siktade vi in oss på extravalet men av det blev det inget. Istället noterade jag att vi firar 35 år i år och därför fick det bli en samhällssatirisk jubileumskabaré, säger Magnus Wallin som nu hoppas att föreningen ska bli mer synlig i stan.

Kabarén kommer att ta upp olika samhällsfenomen, så som sexism, vi och dom, vinstintressen i välfärden och myndighetsberoende. Den lokala politiska agendan gestaltas genom ett parti monopol men lika ofta är det samhället i stort som man rör vid.
– I scenen ”Kroppen” får vi följa vad som händer när en person hittar ett lik i sin trädgård. Scenen skrev jag för två år sedan men är högaktuell idag. Inte minst efter att en larmoperatörer vid SOS Alarm känt sig kränkt, berättar regissören Christoffer Sandström.
– Jag kommer även att agera konferencier och min egen prao, säger han.
På scen kommer nio av föreningens tolv medlemmar att medverka.

Kabaré – Samhället é som det é spelas på teaterrestaurangen 21 och 23 april, klockan 19. Biljetter säljs på plats, eller bokas via föreningens hemsida – harlekin.nu.


Magnus Wallin bor sedan flera år tillbaka i Malmö men håller kontakten med Landskrona inte minst genom Harlekin.
– Vi måste synas och höras mer, säger han och hoppas på en tillväxt i amatörteaterföreningen som annars består av en bra mix av gamla och unga, erfarna och oerfarna.
– Det råder en familjär stämning.


Christoffer Sandström regisserar jubileumskabarén.

En kommentar till "Samhället é som det é"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Samhällsförändring ett skratt i taget

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser