Annons

Oklar framtid för stadsdirektören

Idag blev det klart att det mandatperiodsprogram för utvecklingsfrågor för 2015-2018 kommer att verkställas. Beslutet togs på kommunstyrelsens möte på torsdagsförmiddagen. Det betyder att en utvecklingschef kommer att anställas. Landskrona Direkt har talat med kommundirektör Susanne Öström som tydligt markerat att hon är kritisk till chefstillsättningen och hon kommer nu att fundera över sin framtid.
Såväl oppositionen, det vill säga socialdemokraterna, som fackföreningarna och Landskronas stadsdirektör Susanne Öström är kritiska till att en ny utvecklingschef ska anställas. Beslutet kan mycket väl leda till att stadsdirektören väljer att sluta. Det andra alternativet är att hon fortsätter sin tjänst som om inget hänt. Idag är hon dock sjukskriven och väljer att inte kommentera hur hon tänker göra.
– Det finns de två alternativen men hur jag ska göra får jag fundera på nu när kommunstyrelsen tagit beslutet. Jag är sjukskriven till den 30 april och det är så lång tid jag har på mig att fundera, säger hon till Landskrona Direkt.

Stadsdirektören vill inte kommentera hur hennes förtroende till Treklövern, med kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg i spetsen, är innan hon tagit sitt beslut. Torkild Strandberg har dock, enligt honom själv, ett orubbat förtroende för Susanne Öström.
– Vi ser anställningen av en utvecklingschef som en förstärkning, säger Torkild Strandberg och får medhåll av det moderata kommunalrådet Birgitta Persson.
– Det är svårt för en person att hålla i alla trådarna, säger hon.
Det senare påståendet är något som Jonas Esbjörnsson, kommunalråd för socialdemokraterna, inte håller med om.
– Susanne Öström hade klarat att sköta det som nu kommer att åläggas den nya utvecklingschefen, säger han och förklarar att han och hans parti vill se stadens utvecklig i ett större perspektiv.
– Det kommer inte att regna manna bara för att man anställer en utvecklingschef. Kommunen har 4000 anställda. En till kommer inte att vända någon utveckling. För att utveckla staden vill vi istället satsa på att bryta arbetslösheten och se satsningar på skola och utbildningar.

Annons
 

Att Susanne Öström och den nya utvecklingschefen kommer att ha samma arbetsuppgifter förnekar Torkild Strandberg.
– Stadsdirektörens uppdrag är att ha fokus på hela den kommunala organisationen medan den nya utvecklingschefen initialt ska engagera sig i företag, handel och boende.
Beträffande näringslivet och kontakten mot företag så tillträdde Anna Classon sin tjänst som tillväxt- och näringslivschef på kommunen så sent som i november ifjol.
– Det finns otroligt mycket att göra. Jag ser att Landskrona har en stor potential och jag tror att vi kan växa, säger hon som inte känner sig trampad på tårna av en utvecklingschef. På den raka frågan om hon anser att hon inte räcker till svarar hon tvekande.
– Jag har inte haft tjänsten så länge så det är för tidigt för mig att uttala mig om det. Hade jag varit här en längre tid så hade det kanske varit annorlunda. Men detta är säkert något som pågått redan innan jag anställdes, säger Anna Classon.

Den nya utvecklingschefen kommer inte att ingå i den ordinarie kommunala organisationen. Istället kommer hen att vara direkt underställd kommunstyrelsen.
– Jag vill att kommunikationen med oss i kommunstyrelsen ska vara tydlig, säger Torkild Strandberg.
– Utvecklingschefen ska driva stadens strategiska utvecklingsfrågor och få sina uppdrag från oss och sedan rapportera direkt till kommunstyrelsen.

Det är Stadsutvecklingsbolagets VD Christian Alexandersson som kommer att tillförordnas som utvecklingschef på deltid och som sin första uppgift ska engagera sig i att hitta en ordinarie utvecklingschef. Detta ska vara klart senast den 31 oktober då Christian Alexandersson åter ska jobba heltid på stadsutvecklingsbolaget.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser