Annons

Konst-ig påsk

Konstrundan i nordvästra Skåne är den största i sitt slag i landet och som traditionen bjuder så slår årets 138 konstnärer upp dörrarna till sina ateljéer till påsk. Och precis som de senaste åren så kan besökarna i Landskrona konsthall ta del av verk av samtliga deltagare i en samlingsutställning. Dessutom listar vi fler lokala konstnärer vars verk du kan ta del av under stundande helgdagar.

Tio av årets 138 konstnärer som öppnar sina ateljéer och verkstäder i Konstrundan i nordvästra Skåne gör detta i Landskrona. Som vanligt är variationen stor, såväl hos konstnärerna som på samlingsutställningen på Konsthallen i Landskrona. Vid den sedvanliga rundvandringen för pressen så var den notoriske utställaren Ullastina Larsson på plats och visade upp en tavla som var delad i två.
– Jag ville hitta på något nytt, säger hon och skrattar.
– Anledningen till att jag valde just detta verk till samlingsutställningen är storleken. Jag har helt enkelt inte så mycket plats hemma så det fick bli en lite större tavla här i konsthallen, säger Ullastina som ställer ut på Bytaregatan 21.

Annons
 

En nygammal bekant i Landskrona är keramikern Sonja Andersson som kommer att ha öppet i sin ateljé på Tränggatan 39.
– Jag har haft utställning hemma tidigare men de senaste åren har jag ställt ut tillsammans min vän Eva Jakobsson på Bjärehalvön men nu tyckte jag det var dags att ställa ut på hemmaplan igen, säger hon.

Ute i Borstahusen bor Elisabeth Tyler och att havet har en stor del i hennes liv är tydligt. En stor del av sin tid tillbringar hon på sin segelbåt.
– Jag tycker att det är spännande med gränslandet mellan land och hav och det framgår tydligt i min konst, säger hon till Landskrona Direkt.
Det är ingen liten oljemålning som hänger i konsthallen och det är ingen tillfällighet.
Jag gillar att måla på stora ytor. Då kan jag få fram detaljer på ett helt annat vis än om målningarna hade varit mindre, säger Elisabeth Tyler som har sin ateljé på Erikstorpsvägen 3.

I samband med Konstrundan delas årets Helmer Lång-stipendium ut. I år är det 24-årige smides- och metallkonstnären Jesse Blauwhof som får stipendiet på 10 000 kronor. Stipendiet delas ut vid en högtidlighet den 2 april på Landskrona konsthall.

Övriga konstnärer som tillhör Nordvästra Skånes Konstnärsförening NVSK och som ställer i Landskrona under konstrundan är Bengt Anders (Melodigatan 10), Rose-Marie Bengtsson (Hälsingborgsvägen 26B), Lena Olsson (Onsjögatan 2/Föreningsgatan 155), Eva Rödseth (Örenäs Slott), Azita Sassanian (Örenäs Slott), samt Birgitta och Mikael Liljeqvist (Heimdalsgatan 28).

Fler konstnärer från stan

Nu är det inte alla konstnärer som är medlemmar NVSK. Jannicke Larsson i Borstahusen är istället medlem i Fria konstnärers gille, vilka förövrigt har sin samlingsutställning på Galleri Tegelbruket i Rydebäck. Är man nyfiken på hennes konst så håller hon öppet i Galleri Jil på Kopparstigen 1 under konstrundan.

Ingalill Angbäck från Saxtorp tar med sig sin kompis  Birthe Kjell Lind och ställer ut tillsammans i Kokhuset på Citadellet. Väl över bron till Citadellet ska du även passa på att titta in om konstnärsgruppen Paletten som har vernissage i sjukhuslängan, den 3 april kl 10-18.
Påskafon, påskdagen och annandag påsk har man öppet samma tider.

Leif Olin
som tillvardags målar i huset vid Kvarntorget ingår o VSKG-konstrunda, det finns förövrigt 11 olika konstrundor i Skåne i påsk, bjuder hem till sommarhuset i Färingtofta.
– Många av mina bilder är inspirerade från resor men även hemifrån förstås, säger han.

Landskronakonstnären Lars Hanssons verk syns allt oftare ute på gallerier.  Många känner honom kanske främst som ena parten av reklamproducenterna Hansson & Zander. Men konsten har alltid också funnits där.
Efter avslutade studier vid Akademiet for fri og merkantil kunst i Köpenhamn fortsatte jag min konstnärliga gärning parallellt med en professionell karriär inom reklambranchen, berättar han .
– Nu lyser dessutom en ny era i bildspråket, utlovar han och hoppas att många Landskronabor och andra ska hitta till hans utställning på Borgeby Slott, under påsken.

Som om det inte vore nog så bjuds det på mer konst…
På Galleri Gamla Staden på Norra Kyrkogränden är det den 3-4 april klockan 12-16 vernissage för Juan Canos utställning. Övriga påskdagar har utställningen öppet 10-16.

På mysiga och unika Galleri Björne på Gamla Kyrkogatan har Sofia Björne helgen till ära iordningställt hela galleriet med målningar av sin far Kennet Björne.
Under Långfredagen poppar trubaduren Emelie Aura Johansson upp och då vet man ju aldrig riktigt vad som händer, säger Sofia Björne och hälsar alla välkomna fredag-söndag då det är öppet 12-16.

… och varför inte passa på att titta på fotografier.
Efter konsthallen passar det utmärkt att gå in på Landskrona Museum som just nu visar två utmärkta fotoutställningar. “Janna – Nu har jag bestämt mig, jag ska byta kön” med bilder av Eva Lie samt “Black Mirror” av den franske fotografen Eric Antoine.

Konst på krogen
På Pumphuset kan man slinka in i påsk och få behovet av såväl mat, dryck och konst tillfredsställt. I konsthallen hänger målningar av Bertil Warnolf och i museet finns Bo-Ingvars Svenssons Borstahusbilder och i baren visas André Ivarssons suggestiva fotoutställning.

Ytterligare ett par av stadens restauranger passar lagom till påsk på att låna ut sina väggar. På Seglarpaviljongen kan man till maten passa på att njuta av Ann-Catrine Hårds vackra tavlor och på Erikstorps Kungsgård har man i veckan hängt spännande monotypier signerade M Richter vilka tidigare i våras kunnat skådas på ”Väggen” i  Lunds Domkyrka.

Geula “Viola” Lesén är en färgstark personlighet som målar på hobbybasis och vars verk sedan en tid tillbaka når en stor publik.
– Min miniutställning på Restaurang Basilika kan ses hela påsken. Jag har fyra tavlor där, låter hon meddela.


Gustav Sundin som vi nyligen träffade då han målat Lennart Söderbergs porträtt till fullmäktigesalen finns representerad i samlingsutställningen med Complyance en kvinnostudie för 80 000 kronor.


Sonja Andersson med sin skål i stengods.


Ullastina Larsson bjuder på två verk i ett.


Elisabeth Tylers konst är lika färgstark som hennes personlighet.


Lena Olssons stora vas har återvänt till konsthallen.


Över bron från konsthallen sett, så kan man träffa Ingalill Angbäck och hennes konst i Kokhuset på Citadellet.


Konstrundorna innebär ofta en tur ut på landet och varför då inte ta sig till Borgeby Slott och titta på Landskronakonstnären Lars Hanssons målningar.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser