Annons

Bakom de hemliga dörrarna Odd Fellow inte så udda som det låter

I ett par artiklar tänker Poul W Lorenzen ta oss med bakom de till synes stängda dörrarna där stadens ordenssällskap håller sina sammankomster. Först ut är ett besök hos bröderna på Odd Fellow som har sitt hus på innergården där Bio Maxim ligger. Som ciceron ställer exövermästare Lars Karlsson upp. – Välkomna in. Vi har inget att dölja. Det går bra att fotografera nästan överallt, säger Lars Karlsson och vi tar köksvägen in och hamnar omgående i en stor matsal med ansenliga oljemålningar. Låt oss ta det från början. Odd Fellow är en religiöst och politisk oberoende, världsomspännande organisation med gamla traditioner. Det udda namnet har orden fått av att det till sin början bildades av män verksamma i udda skrå/yrken för att samarbeta och hjälpa varandra i svårigheter. Något som med tiden utvecklats och innefattar alla medmänniskor. – Det råder delade meningar om hur namnet Odd Fellow kom till. En del menar att det betyder edsvurna vänner medan andra hävdar att det syftar på de arbetare som inte tillhörde något skråväsen, säger Lars Karlsson. Odd Fellow bildades i England och det äldsta som finns nerskrivit om Orden är från Lodge number 9 som höll en sammankomst på Globe Tavern år 1714. Med tanke på att detta var loge nummer nio så bör det rimligtvis finnas flera loger med lägre nummer som startat tidigare. År 1819 startades Independent Orden of Odd Fellows (I.O.O.F.) med säte I Winston-Salem, North Carolina, USA. Det är därifrån som Odd Fellow logerna har spridits i världen. Sverige fick sin första Odd Fellow loge i Malmö 1889, nr. 1 Scania, via Danmark. Den 23:e logen Urania bildades i Landskrona 1901 men redan år 1899 startades arbetet att bilda en loge av åtta bröder bosatta i stan. Disponenten P.S Ewerlöf och sjökapten F Brandberg fanns med bland grundarna. – Man startade med att hålla sammankomster i Landskrona Ångköks lokaler på Borgmästargatan, berättar Lars Karlsson. – Dessa blev snart alltför små då brödrarantalet växte. Istället byggdes ett eget ordenshus ritat av arkitekten Harald Boklund. Detta är beläget bakom biografen Maxim som på den tiden dock var en saluhall men ganska snart blev ombyggd till biograf. Logen Urania ägde fastigheterna, även det den stora med lägenheter ut till Östergatan. Idag äger man logehuset på innergården som uppfördes 1905. Rebeckalogen nr 81 Margrethe Valdemarsdotter i Landskrona startade 1994. Odd Fellow systrarna hyr in sig i Odd Fellow brödernas lokaler på Östergatan 11C. – Vi har plats till 100 besökande vid sammankomst för både Odd Fellow och vår kvinnliga motsvarigheten Rebeckalogen, säger Lars Karlsson och förklarar hur fint samarbete man har sinsemellan. – Vi hjälps åt vid vissa av våra sammankomster. När damerna har logekväll serverar herrarna och vice versa hjälper damerna oss vid vissa av våra sammankomster. Odd Fellow bröderna i nr 23 Urania har 145 medlemmar och Odd Fellow systrarna nr 81 Margrethe Valdemarsdotter har 110 medlemmar. För den som undrar vad ett ordenssällskap sysslar med så är det i grund och botten att man träffas under trevliga förhållanden. Det börjar med den rituella delen i logen och avslutas med en måltid där man umgås med varandra. Det enda hemliga ligger i vad som händer vid gradgivningarna då det är en speciell upplevelse som man skänker den broder som tar en ny grad och skall likt en present vara en överraskning. – Vi har fyra budord som varje medlem efter bästa förmåga har att leva upp till, förklarar Lars Karlsson och berättar att dessa är: … att besöka de sjuka … att hjälpa de nödställda … att begrava de döda … att uppfostra de föräldralösa – Vissa av dessa budord var kanske mer aktuella för hundra år sedan men är fortfarande aktuella i våra dagar, inte minst då Sverige har behov av att hjälpa nödställda bl.a. ensamkommande flyktingbarn. Utöver budorden är det en Odd Fellow-broders uppgift att sprida vänskapens, kärlekens och sanningens grundsatser bland sina medmänniskor. – De tre länkarna som vi har i vårt emblem symboliserar dessa tre grundsatser, upplyser Lars Karlsson och menar att man inte tvunget måste ha en kristen tro för att bli en broder. – Vi välkomnar alla som har tron på ett högsta väsen. Odd Fellow anser att skillnader i människors politiska och religiösa övertygelser är två av de företeelser som under tusentals år skapat fler konflikter än något annat. Det gör att man från olika kulturer kan träffas på uppfattningsneutrala mötesplatser när man möts på logen. Trots sitt udda namn är Odd Fellow inte så udda snarare tvärtom en mänsklig sammanslutning av blandade män och kvinnor från olika yrken och åldrar. – Vi ser det som en högskola i medmänsklighet och människokärlek, avslutar Lars Karlsson.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser