Annons

Lennart Söderberg på tapeten i Rådhuset

På väggarna i kommunfullmäktigesalen hänger ett stort antal porträtt på tidigare ordföranden. På onsdagen var det dags för en ny bekantskap på väggen. Det är konstnären Gustav Sundin som målat av förre kommunfullmäktigeordföranden Lennart Söderberg, en tavla som nu ska hängas upp i salen.
– Detta är den definitiva punkten för min politiska karriär i fullmäktige och jag tycker att det blev ett perfekt avslut, säger Lennart Söderberg efter att tavlan avtäckts.

Förutom konstnären själv så avtäcktes tavlan av den nuvarande ordföranden Gunlög Stenfelt och hon förklarar var tavlan kommer att hänga.
– Den ska hänga där, säger hon och pekar på en av de tidigare porträtten.
– Alla kommer att flytta ett steg medurs vilket innebär att Justus Tranchell som hänger på väggen i andra sidan av salen kommer att plockas ner, säger hon.

Annons
 

Den nymålade tavlan är väldigt porträttlik och förestäler Lennart Söderberg sittandes i en stol med högerhanden i högsta hugg.
– Lennart satt modell en hel dag i ateljén men han hade väldigt svårt för att sitta still Jag tog dessutom en mängd bilder men det fanns rörelseoskärpa på händerna på samtliga. Därför blev hans högerhand som den blev på tavlan, säger konstnär Gustav Sundin och ler brett.
– Egentligen ville jag sitta med ett vinglas i handen men det gick inte genom, inflikar Lennart Söderberg med sitt karakteristiska leende.

Konstnären har dock lyckats kompromissa.
– Jag målade helt enkelt en vinrakna på tapeten bakom Lennart och det tyckte jag blev bra. Lennart Söderberg har varit en väldigt tacksam modell, säger Gustav Sundin och berättar om processen.
– Det var i samband med förra årets konstrunda som de första kontakterna togs mellan mig och kommunen. Därefter träffades jag och Lennart och vi fann att vi var på samma våglängd. Sen hände inte så mycket förrän i december. Vi träffades igen i min ateljé i Torekov och jag tog en hel del bilder. Sedan har jag haft ganska fria händer och resultatet finns här nu.

Justus Tranchell gick ur tiden 1883 och har sedan dess hängt i fullmäktigesalen. Hur länge Lennart Söderberg kommer att hålla ett vakande öga över församlingen står skrivet i stjärnorna.

Förutom representanter från Treklövern och Sverigedemokraterna samt släkt och vänner till Lennart Söderberg, deltog delegationer från stadens vänort Vöru samt från polska Kolobrzeg.


Lennart Söderberg skådar för första gången sitt porträtt i olja och även då talar han med höger handen.


Konstnären Gustav Sundin är ytterst aktuell i Landskrona i år. Inte bara har han målat porträttet av Lennart Söderberg, han kommer i påsk att medverka på Konstrundans samlingsutställning i konsthallen och senare i höst ställer han ut på Pumphuset. Se hans verk på www.gustavsundin.com.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser