Annons

Kulturnämnden nominerar videokonstnär

Stans kulturpolitiker vill lyfta fram skaparen av “Ålahue” till Skånes förnämsta kulturpris. Skåne ska vara en öppen och innovativ region för film och rörlig bild. Så lyder visionen som Region Skånes kulturnämnd antog så sent som idag. Lite som hand i handske för Landskronas kulturnämnd som igår skickade in sin nominering till Region Skånes kulturpris 2015. En enig kulturnämnd vill se den före detta landskronabon, videokonstnären Anders Weberg som mottagare av det ärofyllda priset som även inkluderar en prissumma på 100 000 kronor. – Anders Weberg arbetar som bekant just nu med vad som kommer at bli världens längsta film, säger kulturnämndens ordförande Csaba Bene Perlenberg (-). – Bara trailern som släpptes nyligen var 72 minuter lång, säger han och skrattar hjärtligt. Anders Weberg har gjort över hundra musikvideor till artister som Familjen, Advance Patrol, David & The Citizens, Niccokick, The Mo, Alice in Videoland – oftast med låg budget men mycket kärlek. “Ambience”, kommer när den släpps på nyårsafton 2020 bli den längsta filmen som någonsin gjorts, 720 timmar lång. Under 2016 kommer Anders Weberg att släppa en ny ”kort” trailer på 7 timmar och 20 minuter och under 2018 kommer sen den något längre trailern som blir 72 timmar lång. Man får förutsätta att den eniga kulturnämnden ser såväl film som trailers när så är dags. Med följande nominering hoppas politikerna i nämnden få kollegerna i regionen med sig: ”Anders Weberg har rest världen runt med sin konst i form av distinkt stilsäkra, poetiska videokonstverk. Två gånger har han varit konstnärlig ledare för den internationella videokonstfestivalen AIVA, som han även grundat. Anders gjorde videokonstinstallationen “Ålahue” som projicerades på undersidan av Vattentornet under Vår Kulturnatt i Landskrona 2013, ett vittnesmål om hans barndomsstad. Hans senaste projekt är “720h”, som år 2020 kommer bli världens längsta film och endast visas en enda gång. Det blir även Anders Webergs sista film. Med denna nominering till Region Skånes kulturpris anno 2015 önskar vi lyfta fram ett hemodlat konstnärsskap som hedrar den stad han kommer ifrån.” Region Skånes tidigare kulturpristagare 2014 Lukas Moodysson 2013 Sara Granér och Liv Strömquist 2012 Jan Lundgren 2011 Gerry Johansson 2010 Pernilla August 2009 Stefan Julius Malmström 2008 Jason Diakité 2007 Eva Rydberg 2006 Björn Ranelid 2005 Birgit Nilsson 2004 Peps Persson 2003 Ulla och Gustav Kraitz 2002 Signe Persson Melin 2001 Jan Troell 2000 Lena Josefsson 1999 Mats Rondin 1998 Marika Wachtmeister

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser